“Право на освіту: нове в законі  України”

18.04. 2019 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося чергове засідання молодіжного дискусійного правового клубу “Діалог”. На заході розглядали одне з невід’ємних прав кожного з нас – право на освіту, на розвиток особистих талантів та здібностей, правила розуміння та користування законодавством України, щодо “Нової української школи”.

Отже, в рамках клубу “Діалог” на засіданні бібліотекар читальної зали Майя Шегда разом із гостями та користувачами моніторили законодавство на тему  “Право на освіту: нове в законі  України”.

В Україні, як і в усьому світі, набирає ваги так зване покоління Y, або “діти тисячоліття”. Їхні погляди, спосіб життя кардинально відрізняються від старших поколінь. Вони не обов’язково будуть поділяти погляди старших. Яке життя оберуть сьогоднішні першокласники? Якою б не була відповідь, маємо запропонувати майбутнім поколінням українців школу, яка буде для них сучасною.

Статтею 53 Конституції України встановлено, що кожен має право на освіту, яка має на меті зробити всіх рівними і допомогти припинити дискримінацію в галузі освіти. Педагогіка партнерства, готовність до інновацій, нові стандарти й результати навчання, автономія школи і вчителя, доступність, рівність умов для кожного, гнучкість і прогностичність, фінансування освіти – це основні принципи нової освіти в Україні, “Нової української школи”. На державному рівні відбулися зрушення з питань освіти у галузі прав людини згідно Декларації прав людини, ст. 26; Конвенції ООН про права дитини, ст. 28; Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, ст. 12…

Керівник клубу “Діалог” Майя Шегда провела своєрідний моніторинг законодавства України в галузі освіти, ознайомила присутніх з важливими правовими положеннями, коротко зупинилась на  освітніх перспективах та наголосила на пріоритеті інтелекту в світі. Молодь зацікавлено обговорювали вітчизняні та зарубіжні освітні можливості, порівнювали методики викладання, правові законодавчі акти,  рівень освіти та перспективи працевлаштування. Спілкування було конструктивним і об’єктивним, адже серед учасників заходу були студенти з інших держав, що навчаються в Україні.

Українські студенти  оптимістично налаштовані щодо майбутнього вітчизняної освіти і політичних змін в державі загалом.

На засіданні була презентована тематична виставка “На шляху до нової української школи”.

Опрацьована література:

Гавриш Н. Новий Закон України ”Про освіту ”.  Які зміни очікують на дошкілля ? / Н. Гавриш, К. Крутій // Дошкільне виховання. – 2017.- № 11. – С. 2-6.

Україна. Закон. Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг : Закон України від 6 верес. 2018 р. № 2541 – VIII // Голос України. – 2018. – 12 жовт. (№ 193). – С. 4-5.

Ляшенко О. Проблеми модернізації змісту освіти в умовах реформування української школи / О. Ляшенко // Педагогіка і психологія. – 2018.- №4. – С. 5-11.

Телегіна Л. Аналіз основних складових упровадження Закону України “Про освіту” / Л. Телегіна // Педагогічна майстерність. – 2019. – №3. – С. 4-11.

Відповідальна за проведення заходу керівник клубу Майя Шегда

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top