«Право, молодь і поліція»

Усі люди пов’язані з певним соціальним середовищем, в якому вони народжуються, де формуються матеріальні і духовні цінності. А право і закон супроводжують людину протягом всього життя.

16.05. 2018 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося чергове засідання молодіжного дискусійного правового клубу “Діалог” для обговорення у форматі сучасних життєвих тенденцій дуже важливої, цікавої теми для молодих, перспективних, амбіційних людей «Право, молодь і поліція».

Керівник правового клубу Майя Шегда запросила на зустріч фахівців: спеціалістів відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Ірину Круцик і Лілію Кружинську та старшого інспектора відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області – Гев’юка Віталія Миколайовича.

“Метою нашого засідання є отримання повної інформації з основ дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, ознайомлення з Національною поліцією України, з діяльністю нової поліції, з новинами українського законодавства (Закон «Про поліцію»), надання інформації молоді про свої права та основи безпечної і законної поведінки під час спілкування з поліцією”, – так коротко сформулювала мотивацію засідання у вступному слові керівник клубу  Майя Шегда.

У засіданні клубу “Діалог” брали участь студенти ДВНЗ «Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника» (спеціальність “Соціальна робота”) та учні Івано-Франківської ЗШ №4.  

Спеціалісти відділу систематизації законодавства Головного управління юстиції  – Ірина Круцик та Лілія Кружинська розповідали про участь в  реалізації Всеукраїнського проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО» з метою підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад знати і захищати свої права.

В ході засідання спеціалісти обговорили з учасниками засідання ряд питань та проблем: що таке права людини? Що таке обов’язок? Як можна користуватися своїми правами? Хто захищає наші права? Хто такі поліцейські і що таке закон? Яка відповідальність за правопорушення для різних вікових груп? Що чекає людину, яка перейшла межу закону, як звернутися по допомогу і взаємодіяти з поліцейськими, як поводити себе з поліцією в різних життєвих ситуаціях, які права держава гарантує людині та які поліції ? Яким чином зробити так, щоб поліція їх дотримувалася, вміти захищати свої права та не стати жертвою свавілля поліцейського та навпаки…

Гев’юк Віталій Миколайович, старший інспектор відділу ювенальної превенції, цікаво і розгорнуто розповів, що на Івано-Франківщині відбулося підписання Угоди про партнерство з канадською організацією «Агрітім Канада Консалтинг Лтд» щодо реалізації пілотного проекту в Івано-Франківську «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні та найбільш поширені серед молоді нашого міста правопорушення і способи їх попередження, превентивні заходи.

Під час заходу тривали жваві дискусії щодо розуміння прав і відповідальності протилежних сторін. Кожен учасник мав змогу отримати відповіді на свої запитання: що таке хуліганство? Чи має право поліцейський здійснювати перевірку особистих речей? та ін. Представники поліції переконливо радили учням та студентам уникати будь-яких правопорушень та адекватно реагувати на зауваження з боку патрульних.

Вдалим доповненням до розповідей фахівців стала відеопідбірка:   “Права та обов’язки молоді”, “Ти і поліція”

На заході була представлена тематична виставка “Молодь, знай свої права! Змінюй своє життя!”

Відповідальна за проведення заходу керівник клубу “Діалог” Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top