Правовий сторітелінг «Робота за кордоном: дві сторони медалі»

«Кожна людина, яка створює матеріальні та духовні цінності, має право на щастя. Заради щастя не потрібно далеко їхати, колінкувата перед сильними світу, бо воно завжди i всюди з людиною. Його тільки треба пізнати…», – писав у своїх творах Григорій Сковорода. Чи цей вислів відповідає реаліям сучасного життя…?

18 липня 2019 року о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся правовий сторітелінг «Робота за кордоном: дві сторони медалі» для користувачів бібліотеки з метою залучення молоді підвищення економічної стабільності державі, юридичної грамотності мігрантів, щодо трудового режиму в Європі, захисту своїх прав і свобод людини, звертаючись на державні документи та акти. Захід пройшов в рамках засідання молодіжного правового клубу «Діалог».

«Перспективи навчання та працевлаштування за кордоном приваблюють дедалі більшість населення. Найнижчі зарплати в Європі, складне політичне становище, а саме, призову до армії, зневіра у перспективах України змушує дедалі більшу кількість українців покидати батьківщину у пошуках роботи за кордоном. Безвізовий режим з ЄС прискорив та збільшив виїзд з України молоді, працездатного населення. Близько 91% українських фахівців з вищою освітою розглядають перспективи працевлаштування за кордоном. Якщо ми не можемо повернути колесо історії, не можемо жити за європейськими зразками в своїй країні, тоді ми повинні хоча б навчитися використовувати той величезний потенціал наших людей, який вже формується за кордоном, для розвитку нашої держави. Ми знаємо, що робота за кордоном має як позитивні наслідки, так і негативні. За порушення правопорядку та порядку працевлаштування іноземців встановлено значні адміністративні штрафи та кримінальні покарання. На громадян України, які працюють за кордоном, розповсюджується трудове законодавство іноземної держави та міжнародні договори, які регулюють ці правовідносини. Відповідно до Конституції, Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами (ст. 25). Відповідно до Консульського статуту України від 2 квітня 1994 р. № 127/94, консульські установи України захищають за кордоном права та інтереси України, юридичних осіб і громадян України….»,- розкрила деякі аспекти даної теми Майя Шегда, керівник клубу «Діалог», бібліотекар читальної зали.

На засідання були запрошені фахівці з правознавства  спеціалісти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти (ГТУЮ) в Івано-Франківській області Марта Фещук та Ірина Круцик. В рамках проекту МЮ України «Я маю право» та компанію «Я маю право голосу». Вони змістовно та доступно надали присутнім правову інформацію щодо навчання та роботи за кордоном, конкретизували права громадян України згідно «Кодексу законів про працю Україні». Пропонували звертатися за допомогою в центри безоплатної правової допомоги, на гарячі лінії тощо. Робили акцент на трудові відносини громадян України, які працюють за кордоном (Закон України про МПрП), на міжнародні договори про працю. Окремо наголошували на нормативно-законодавчі акти щодо програм роботи, навчання, стажування та обміну задля безпеки нашої молоді….

Доповненням до заходу стали мультимедійні презентації «Робота за кордоном  чому українці покидають Батьківщину» та «Наші за кордоном».

Бібліотекарі читального залу презентували присутнім викладку тематичної літератури «Гроші чи Батьківщина: за й проти»:

Кириленко Т. Про пенсії, субсидії та виживання / Т. Кириленко // Демократична Україна. – 2019. – 27 черв. (№26). – С. 7.

Макаренко Н. Чому молодь втікає з України? / Н. Макаренко // Молодь України. – 2018. – 7 жовт. (№ 73). – С.1-2.

Писана Н. Свідома позиція така: у людей має бути високий рівень життя / Н. Писана // Урядовий кур’єр. – 2019.- 1 черв. (№102). – С.3…

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top