Правовий лікбез “Молодь у правовому колі: незнання закону не звільняє від відповідальності…”

11 грудня 2019 року о 14:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16)  Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської  міської ради відбувся правовий лікбез  “Молодь у правовому колі: незнання закону не звільняє від відповідальності…”

Захід проведено в рамках Всеукраїнського тижня права (8 по 13 грудня), та Міжнародного Дня прав людини (10 грудня).

Метою даного заходу є аналіз та оцінка правових потреб молоді, тож на початку заходу провели  опитування серед молоді щодо правової обізнаності та бажання отримувати знання у правовій сфері.

Бібліотекар підкреслила, що злочинність серед неповнолітніх постійно привертає до себе увагу. Щороку кількість неповнолітніх злочинців, на жаль зростає. До того ж правопорушниками стають дедалі молодші особи. Багато хто з підлітків вважає, що неповнолітньому нічого не загрожує, що він не може бути притягнутий до відповідальності, в тому числі й кримінальної. Ще з давніх часів відомий постулат: «незнання закону не звільняє від юридичної відповідальності», який знайшов своє закріплення у частині 2 статті 68 Конституції України. Чи немає в цьому протиріччя? З одного боку, знати все неможливо, а з іншого – це не є аргументом для звільнення від відповідальності.

Важко собі уявити, що всі без винятку учасники правовідносин досконало знають свої права і обов’язки, зокрема, щодо можливості бути притягненим до юридичної відповідальності. Причин цьому багато: це і велика кількість нормативно-правових актів, в яких знайшли своє відображення приписи правових норм; і об’єктивні чинники, пов’язані зі складністю правового матеріалу тощо.

Насправді уявити собі можливість особи бути звільненою від відповідальності з підстав того, що вона не знала, чого не можна робити, також важко. Якщо таке було б можливо, то принципи юридичної відповідальності, такі як невідворотність, рівність підстав притягнення до відповідальності тощо не діяли б, а сама юридична відповідальність як наслідок правопорушення перестала б існувати, оскільки перевірити, чи дійсно особа знала, що вчиняє діяння, яке підпадає під ознаки правопорушення, неможливо.

Проте принцип правової визначеності вимагає встановлення додаткових гарантій знання закону. А саме, щоб правові акти заздалегідь оприлюднювалися, діяли на майбутнє, були ясними, простими, чіткими та несуперечливими. Дотримання цього принципу дає людям змогу планувати свої дії з упевненістю, що знають про їх правові наслідки. В Україні цей принцип частково закріплено у статтях 57 та 58 Конституції України, де вказано, що кожному гарантується право знати свої права і обов’язки.

У ході бесіди молодь ознайомилася з прикладами найбільш поширених злочинів серед підлітків, видами покарань і відповідальності. Учні активно приймали участь у обговоренні теми, яка викликала у них чималий інтерес.

Наприкінці заходу всі присутні дійшли висновку, що будь – яка злочинна діяльність завжди закінчується відповідним покаранням, а правомірна поведінка убереже від небажаних наслідків та врятує майбутнє дитини. Тому, кожен повинен виховувати почуття відповідальності за свої дії.

Захід проведено для юнацтва, відповідальна  – Данилів Л.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top