Правовий лекторій “Соціальна справедливість: принципи мирного і толерантного співіснування”

Ми переступили поріг XXI сторіччя. Але, на жаль, і в наш час розпалюються війни та суперечки, ще не знищені жорстокість, насильство, конфлікти… Напевно, усі ми забули про те, як важливо дотримуватися принципів мирного і толерантного співіснування в нашому житті.

20.02.2018 р. о 11:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося чергове засідання молодіжного дискусійного правового клубу “Діалог”. Студенти-першокурсники ДВНЗ «Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника» (спеціальність “Соціальна робота”) разом з куратором групи, кандидатом педагогічних наук, викладачем кафедри “Соціальна педагогіка та соціальна робота” Сабат Наталією Іванівною стали учасниками правового лекторію “Соціальна справедливість: принципи мирного і толерантного співіснування”.

На засідання були запрошені кваліфіковані фахівці: начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГУ юстиції в Івано-Франківській області Левкун Ярослав Антонович та кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Інституту історії, політології і міжнародних відносин – Королько Андрій Зіновійович.

На початку засідання керівник клубу “Діалог” Майя Шегда у своєму виступі наголосила на важливості теми та сформулювала мету лекторію: ознайомити студентів з визначенням толерантності, проаналізувати основні ознаки толерантності, толерантної поведінки, розкрити принципи соціальної справедливості, виховати почуття поваги один до одного, розвивати в собі терпимість до відмінностей між людьми. “Соціальна справедливість, законність, толерантність, повага до іншого” – предикати правової держави, це форми самовираження і способи проявів людської індивідуальності … » – проінформувала вона у своєму виступі.

Аналізуючи проблематику соціальної справедливості на тлі глобалізації та стрімкого розвитку інформаційних технологій, Левкун Я. А. посилався на ст. 24. Конституції України: ”Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом” та інші законодавчі документи. “ Найбільше надбання суспільства – соціальна справедливість і верховенство закону. Ми можемо робити лише те, що не шкодить іншим, не порушує їхні права…”, – зауважив він. Наголошував на норми правопорядку та застосування принципів справедливості у законодавчих актах, надав інформацію щодо Концепції розвитку електронного урядування в Україні.

Королько А. З. – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Інституту історії, політології і міжнародних відносин розкрив принципи справедливого і толерантного співіснування з історичної точки зору. “Людство пройшло довгий шлях, доки зрозуміло істину – усі люди від народження рівні. У світі поширюється рух за соціальну справедливість і толерантність, бо вона є необхідною умовою миру і демократії. Наш український народ неодноразово виявляв свою терпимість до інакодумців, здатність до компромісу, вміння виходити із проблемних ситуацій. Толерантність не є вродженою рисою характеру, її потрібно виховувати в себе з дитинства…”, – зауважив він. Під час свого виступу він акцентував увагу присутніх на законах ювенальної юстиції, які впливають на розвиток та виховання дітей і молоді в українському суспільстві, розширюють права дитини у вітчизняному законодавстві, провів паралель між традиційним і модерним вихованням дитини у ХХІ ст.

Учасники засідання жваво і емоційно обговорювали актуальну тему соціальної справедливості та толерантності. Продемонстровані відеоролики “Людина із черги”, “Про дружбу і толерантність”, “Українці толерантні?…” справили неабияке враження, на мить здалося, що очах слухачів засвітився вогник Доброти та Любові до ближнього. Вони активно брали участь у бліц-анкетуванні «Чи толерантна ви людина?».

Сподіваємось, що після цього заходу кожен зазирне у потаємні куточки свого серця і знайде там струни духовності, прикрасивши цей світ паростками толерантності.
До заходу бібліотекарі підготували та презентували гостями тематичну виставку “У вимірі толерантності”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top