Правовий всеобуч «У жодному разі не терпіть…»

«Ми маємо раз і назавжди встановити, що, коли мова заходить про насильство щодо жінок, не може бути ніяких підстав для терпимості, ніяких прийнятних виправдань. … Не може бути й мови про цивілізоване суспільство…» (з послання Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна).

25 листопада в бібліотеці-філії №5 (вул.Галицька, 100) відбувся правовий всеобуч «У жодному разі не терпіть…» з нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок.

Присутні ознайомилися з порадами психологів і статистичними даними з джерел, представлених на однойменній виставці. Згідно з дослідженням Фонду народонаселення ООН в Україні 1,1 мільйона жінок потерпає від терору в сім’ї. З них, майже тисяча українських жінок, кожен рік помирає від рук своїх обранців.

На захід запрошено юриста Галину Чепіль, яка роз’яснила правові аспекти захисту потерпілих. Адже, у 2017 р. ВРУ ухвалила закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Наприклад, — арешт до 6 місяців або обмеження волі на строк до 5 років. А в січні 2019 р. набули чинності зміни до Кримінального кодексу України щодо покарання за сексуальне насильство. Однак законодавчі акти стануть ефективним інструментом захисту від приниження й побоїв тільки за умови активної протидії і духовному зростанні кожного з нас.

Біляковська Х. Не підходь до мене ближче ніж на 100 метрів: Нова відповідальність за насильство в сім’ї / Х. Біляковська, І. Лопух // Експрес. –2017. – 14-12 груд. (№921). –С. 18.
Конторських І. Секс за згодою сторін : про відео з насиллям в інтернеті / І.Конторських// Моя сповідь, — 2019. — верес. — С.19.
Присутні обговорювали в невимушеній обстановці, за чаюванням і смаколиками, причини насилля, засоби протидії, традиції і цінності в сім’ях. Пригадали про кризовий центр у Верховині. Як дорослі так і підлітки ділилися власним досвідом виходу з кризових ситуацій.

Злісна і образлива суть агресора зазвичай прихована й виявляється переважно наодинці з партнером. Насильство, не є лише наслідком емоційних травм у дитинстві або нестачі якихось навичок. Не залежить від типу особистості. Насильство – це також проблема цінностей. Наприклад, у чоловіка є бажання мати вас і контролювати вас. Він бажає, щоб метою вашого життя було зробити щасливим його. Натомість – мав би мати заохочення зробити щасливим ваше життя. Для цього партнер має повністю змінити свій погляд на життя й приборкати насильницькі та власницькі бажання, навчитися справжньої турботи.

Халус Д. Втрачене життя: історія однієї сім’ї / о. Дмитро Халус // Нова зоря. — 2019. — 3 жовт. №38. — С.7
І поки жінка виправдовує дії агресора «травмами дитинства», особливостями темпераменту або труднощами на роботі, поки не зрозуміє, що йому це просто приносить задоволення і «сходить з рук», насильство триватиме.
Відповідальна Українець С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top