Популяризація правових знань «Гарантовані Конституцією» (28 червня – День Конституції України)

Стратегічним конституційним пріоритетом української держави є людина з її правами та свободами. В умовах складної політичної та економічної нестабільності, входження України в європейську та євроатлантичну інформаційну структуру залишається актуальною правова грамотність її громадян для людей різних вікових категорій.

27 червня 2018 р. о 13:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся захід з метою популяризації правових знань «Гарантовані Конституцією» в рамках засідання правового клубу “Діалог”.

“Важким і довгим був шлях нашої держави до справжньої незалежності… І це все для того, щоб сьогодні в цій залі око нам милував жовто-блакитний прапор і Володимирський тризуб, щоб могли ми вільно на весь голос заспівати «Ще не вмерла Україна», – так розпочала свій виступ бібліотекар читального залу, керівник правового клубу “Діалог” Майя Шегда. Вона презентувала користувачам бібліотеки та гостям із Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування правову літературу з метою ознайомлення з історією створення Конституції України, статтями та монографіями, що зазначені в державних документах. Запрошені фахівці-юристи надавали юридичні консультації з правових та соціальних питань.

Фахова правова література презентувалася за розділами:
Конституція, омріяна поколіннями
Пилип Орлик – творець першої української Конституції
Конституція – правова основа незалежної України
Конституція України – європейська і євроатлантична інтеграція України.


Начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГУ юстиції в Івано-Франківській області Левкун Ярослав Антонович у діалозі з присутніми наголошував на спеціальні програми, які забезпечують безкоштовне юридичне сприяння соціально незахищеним громадянам, ознайомив з інформацією про громадські організації, що надають юридичну допомогу з питань медицини, соціального забезпечення, тощо.

Інспектор відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Настич Богдан Анатолійович вислухав проблеми літніх людей, доброзичливо й коректно відповідав на запитання, акцентував увагу присутніх на попередження вчинення відносно них злочинів та інших правопорушень кримінального та адміністративного характеру.

Викладач історії та правознавства НРЦ Білецька Валентина Олександрівна проінформувала гостей засідання про право та соціальний захист людей похилого віку.
Захід відбувся з метою популяризації правових знань Конституції України, основних засад Конституції щодо до прав і свобод людини, історії та традицій своєї держави, надання інформації щодо засобів та джерел отримання правових відомостей. Адже сучасна Україна – цивілізована європейська держава, а українці члени європейської родини.
Бібліотекарі були щиро вражені свідомою громадянською позицією своїх користувачів, які не лише ознайомилися з літературою, але дуже емоційно висловлювали свої думки відносно вітчизняних конституційних прав і свобод та їх відповідності стандартам ЄС.

На перегляд користувачам читального залу працівники бібліотеки підготували мультимедійний супровід – тематичне відео “День Конституції України”, “Що українці знають і думають про права людини”.
Фахова література, яка була представлена і використана для виставки ”Конституція, омріяна поколіннями”
28 червня 1996 року о 9.20 прийнята Конституцією України: [ результат поіменного голосування у Верховній Раді ] // Голос України. – 2017. – 27 черв. (№116). – С. 1-2.
Голота Я. Конституційна “двадцятка” [ до 20-річчя прийняття Конституції ] / Я. Голота // Демократична Україна. – 2016. -24 черв. (№25). – С. 2.
Головатий С. Так чим же направду є “Конституція Пилипа Орлика”? / С. Головатий // Право України. – 2016. – № 1. – С. 113-129.
Ковальчук А. Чи працює Основний Закон? / А. Ковальчук // Слово Просвіти. – 2016. – 30 черв.-6 лип. (№ 26). – С. 2.
Козлова А. Конституція Україна. Основні положення / А. Козлова // Психолог. – 2018. – №9/10. – С. 4-7.
Козюбра М. Неухильне дотримання Конституції – запорука дієвості мовної політики в Україні / М. Козюбра // Право України. – 2016. – № 3. – С. 63-73.
Мороз О. На межі: [народ- Конституція – влада, або-чому ми втрачаємо свою державність] / О. Мороз // Голос України. -2016.- 22 квітня (№74). – С. 4.
Різник С. Конституційна юстиція в Україні: першопричини проблем у контексті конституційної реформи / С. Різник // Право України. – 2016. – № 2. – С. 122-130.

Відповідальна за проведення заходу – бібліотекар читального залу, керівник правового клубу “Діалог” Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top