Поетичні посиденьки на Маланки “Щедрий вечір всім нам, щаслива година..” в форматі зимового бібліотечника 2019

Щедрий вечір всім вам, щаслива година!
Породила Діва Предвічного Сина!
Ладо, ладо, ладо, всім на світі радо –Щедрий вечір на землі!..

 


Такими словами із щедрівки, яка пам’ятається ще з далекого дитинства, 13 січня 2019 року о 16:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради бібліотекар розпочала поетичні посиденьки на Маланки “Щедрий вечір всім нам, щаслива година..”, що проходили в форматі зимового бібліотечника 2019. Вона підкреслила, що в ніч з 13 на 14 січня кожен може ще раз відсвяткувати Новий рік – за “старим стилем”. Чому з’явилася така традиція, як святкують народне свято Маланки у цей вечір, як ворожать, що щедрують та як посівають на Василя, можна дізнатися звернувшись до книг, представлених на новорічній виставці (розділ “На Різдво, на рік Новий, на веселі Святки”). Щедрівки на Василя і Маланки мають спільне коріння, оскільки покровителькою 13 січня є Свята Меланія, а 14 січня – Святий Василь. В народній традиції обидва свята об’єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки.

Різдво,  Новий рік вважають святами сім’ї. Їх традиційно відзначають у родинному колі. Саме тому цього дня працівники бібліотеки зустріли у своєму благословенному храмі книги творчу молодь, яка зібралась у теплій родинній атмосфері. Було багато давніх друзів, учасників таких заходів: Олександр Букатюк, Богдан Кирста, Оля Новак, Любомир Винник, Ярослав Турів, Тарас Цой, Іра Бобик (м. Львів), Вероніка Калитяк, Сюзанна Мотрук, Коля  Федорів, а ще Мілена Вітровська, Андрій Кухарчук, Максим Харін, Марійка Зіняк та інші. Учасниками вечора стали і творчі молоді люди, які завітали до бібліотеки вперше: Наталія Борин, Тарас Корпанюк і Анна Януш, дівчинка із космічною аурою, яка не тільки читала свої вірші, а ще й порадувала присутніх грою на гітарі та незвичному інструменті – укулеле, що визвало шалені оплески.

Юні співаки,  учасники дитячо-юнацького клубу “Мангуста” (педагог-організатор Любов Полякова) – Олександр Перегіняк та Божена Рибковська додали “посиденькам” новорічно-різдвяного настрою, виконавши щедрівку “Старий Рік минає…”

Незмінний  ведучий, Богдан Кирста, цікаво  імпровізаційно презентував кожного виступаючого.

Різдвяним акордом звучала поезія – ніжна і витривала, мужня і з філософськими нотами. Окрім віршів звучали і  пісні у виконанні Богдана Кирсти, В’ячеслава, та Любомира Винника. Останній на біс виконував чимало пісень, які не залишили нікого байдужими. Так, як тематика була різдвяною, не обійшлося без колядок, щедрівок та подарунків. Кожний виступаючий на пам’ять отримав символічний різдвяний оберіг. А найцікавіше, мабуть, було діждатися чаювання з різними смаколиками та задушевною розмовою.

Віншівкою, бібліотекар завершила теплий затишний вечір на Старий Новий рік, який надіємось не залишить байдужим навіть запеклих скептиків та противників гучних святкувань. Ще б пак, адже, щире слово, гарна пісня, мелодійна колядка, а ще    природний гонор і тонкий гумор — в крові у кожного справжнього українця.

Захід підготовлений і проведений для юнацтва, відповідальна – завідувач відділу обслуговування Ольга Кирста.

Також в цей день бібліотекарі МЦБС взяли участь в  феєричній Різдвяній ході вулицями міста (від монастиря Царя Христа, що на вулиці Незалежності й до Вічевого майдану) з різдвяною символікою і дзвінкими колядками, де зустрілися із учасниками дійства із Крихівецького Народного Дому.

Тож щасливого всім Різдва і нехай  веселою колядою, щирою молитвою відгукнеться у Ваших серцях світло зорі, що засіяла над Вифлеємським вертепом, а радісна звістка про народженого Месію наповнить вас вірою, любов’ю та надією на довге й щасливе життя в Божій ласці, злагоді, достатку, а головне в МИРІ.

Lyubov Polyakova з Теодотом Кирстою.

13 січня о 17:35 ·

Побувала в оточенні творчої молоді).

Приємно, що є стільки поціновувачів літературного слова, молодих авторів.

😃😃А наші юні співаки додали “посиденькам” новорічно-різдвяного настрою 🎄🎅

Дякую пані Олі Кирсті, Богдану Теодот Кирста за запрошення та теплу атмосферу на “бібліотечнику” 😃

 Андрій Кухарчук is attending Бібліотечник на Маланки with Теодот Кирста and Оля Новак.

13 січня о 19:55 ·

Теплий бібліотечних, де

Хороші друзі читають, співають та жартують…

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top