“ОУН – УПА -державне визнання”

10 років тому 23.01.2008 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про визнання ОУН – УПА воюючою стороною у другій світовій війні.

З цього приводу 23.01.2018 року о 14:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС  Департаменту культури міської ради відбулося обговорення актуальної статті “ОУН – УПА -державне визнання”, опублікованої   в журналі “Регіон Бандерівський”

Представляючи користувачам бібліотеки статтю, бібліотекар підкреслила, що цей закон  спрямований на відновлення історичної справедливості щодо національно- визвольної боротьби українського народу, який боровся за свободу і незалежність Української держави в роки Другої світової війни та в повоєнний час. У пояснюючій записці до законопроекту є обгрунтування, де  йдеться про те, що однією з причин формування ОУН- УПА стала “навмисна розправа спецслужб НКВС над мирним українським населенням”. Щодо цілей і завдань законопроекту в пояснюючій записці сказано: ”… закон має на меті ліквідацію наслідків беззаконня та свавілля, допущених у свій час керівництвом Союзу РСР, поновлення громадянських прав ветеранів війни- членів ОУН і вояків УПА у період Другої світової війни та повоєнний час.

Визнання УПА воюючою стороною   у другій світовій війні актуальне і з політичної точки зору сьогодення. Це доля сотень тисяч людей, які так чи інакше пов’язані з боротьбою УПА. Невизнання їх внеску, особливо, коли цей внесок складався з власного життя, життя їх рідних, близьких і друзів, стає  психологічним чинником гальмування політичної консолідації українського суспільства, внутрішнього зміцнення Української держави. Примирення – шлях до порозуміння в українському домі, цю істину зрозуміли в усіх європейських країнах, що переживали часи роз’єднання нації. В Іспанії стоїть величезний хрест над спільною могилою республіканців і франкістів, які воювали  між собою. У Польщі ще 1991 року ухвалено Закон, який помирив Армію Крайову й Армію Людову.

В дні відзначення Соборності України, ще раз перегорнімо сторінки, що ділить Україну на Схід Захід, адже у Другій світовій війні, як і в сучасній війні на Сході України. українці воювали і воюють на своїй землі проти поневолювачів і за Україну.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів.

Відповідальна – Кирста О.М.                                                                      

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top