Народознавча виставка “А мати вишивала рушники…”

І біль із серця раптом зник,
Так тепло-тепло стало.
Цілую мовчки той рушник,
Що мати вишивала.

З 11 по 18 травня 2019 року протягом тижня,  в рамках відзначення Дня матері (12 травня), Дня сім’ї (15 травня) та Всеукраїнського Дня вишиванки (16  травня) працівники абонементу ЦМБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради запропонували своїм користувачам, а також  жителям мікрорайону та міста перегляд народознавчої виставки “А мати вишивала рушники думками й українськими піснями…”

Репрезентуючи неповторні вироби декоративно-ужиткового мистецтва – рушники, скатертини, обруси, вишивані сорочки та інші експонати  виставки, які люб’язно надали для експозиції користувачі бібліотеки із сімейних колекцій родин: Дуфенюк Г. В., Федоришин (Дашковець) П.В., а також Кирсти О. М., бібліотекар підкреслила, що дані зразки вишивки були домашнім промислом у прямому значенні цього слова – кожний виготовляв їх для себе, а не на продаж. Можливо для когось вони здадуться дещо примітивними і позбавленими пишної декоративності, бо ж обмежувалися такі вироби вузькою сферою домашнього вжитку і переважно не виходили за межі села, та для родин , що зберегли ці обереги, вони  є неоціненним скарбом:

Вишиванки і старі світлини
у дитинство мене повертають ,
І до мами, немов до живої,
Як маленька, я знов повертаюсь…
Мамо… За Вас я молюся
І у бога прощення благаю.

Цікавим для детальнішого знайомства із світлинами вишитого бойківського одягу став для присутніх третій альбом ”Вишивані скарби. Центральна Бойківщина” із серії ”Вишивані скарби Бойківщини” презентований бібліотеці автором упорядником Дарією Петречко. Поетичні рядки  В. Дністрян, Лесі Вознюк, Г. Глок, Т. Зінкевич, Лесі Любарської, Т. Мельничука, В. Шляхтича та інших авторів про маму, вишиванку та український народ із даного альбому, вишиваним віночком органічно вплелися в канву заходу. А кольоровий калейдоскоп українських вишиванок, яким закінчився тиждень народознавчої виставки, залишив в серцях кожного незабутні враження.

Захід проведено для широкого кола користувачів, відповідальна завідувач відділу обслуговування ЦМБ – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top