«Нам берегти тебе, Соборну і Єдину. І нам твою історію творить…»

В історії становлення незалежності і соборності України  особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Акт злуки всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день  прийнято відзначати як свято – День Соборності України.

22.01.2018 р. в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) о 12:00 відбулася урочиста академія до Дня Соборності України  «Нам берегти тебе, Соборну і Єдину. І нам твою історію творить…»

У своєму виступі провідний бібліотекар читального залу Світлана Балабан зауважила: “День Соборності України повинен викликати в українців найщиріші почуття любові, поваги до своєї держави, адже споконвічна українська мрія – єдність, соборність і незалежність почала реалізовуватись вже тоді  – 22 січня  1919 р.”. Вона розповіла присутнім про історичні події тих років, зазначила, що ΙV-ий Універсал Центральної Ради – це одна з вершин державотворчої діяльності, яка протягом короткого часу привела Україну до повної самостійності. Учасники заходу із зацікавленістю слухали історію виникнення свята, жваво розмірковували про сутність  соборності України в контексті подій сьогодення.

Бібліотекар Зоряна Петрик презентувала  користувачам читального залу книжкову виставку «Соборність: з’єднання духовності  та сили», на якій була  представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності. Також, вона підготувала та прокоментувала тематичний відеоряд : «Моя країна – Україна», «Соборна мати Україна – одна для всіх, як оберіг», пісні «Не стидайся, то твоя земля», «Активісти про соборність», «Дай нам, Боже!».

В цей день в межах бібліотечного простору працівники читального залу спільно з фахівцями ГУ юстиції Івано-Франківської області (Шумська К. І. – начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти, Левкун Я.А. – заступник начальника управління відділу систематизації законодавства правової роботи та правової освіти  та ін.) презентували мешканцям Івано-Франківська виставку до Дня Соборності та актуальний Всеукраїнський проект “Я маю право”. В пам’ять Дня єдності 1990 року учасники флеш-мобу утворили символічний “живий ланцюг”.

 Працівники читального залу взяли активну участь в урочистій ході громадськості та урочистому віче до Дня Соборності, роздавали на вулицях і площах міста ексклюзивні патріотичні листівки.

Відповідальні за проведення заходу бібліотекарі читального залу С.Балабан та З.Петрик.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top