«Навічно утвердити славу борців»

  Нема любові понад ту,

                                                                Що окропила кров’ю Крути.

                                                                        І ту гарячу кров святу

                                                    Землі вкраїнській – не забути!

                                                                                         В. Письменний

Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Це  тріумф і трагедія. У ньому переплітається і біль, і смуток, і гордість за молодих юнаків. Доречними стали слова І. Дзюби: «У людини високого ідейного та духовного тонусу є щось вище за саме життя – це мета цього життя, це її ідеали, принципи, це честь і гідність, і вона (цебто людина) може віддати за них своє життя».

29 січня 2018 р. о 12.00 в бібліотеці –філії №1 ( вул. Вовчинецька, 206) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міськвиконкому до 100-річчя битви під Крутами бібліотекарі та молодь вшановували пам’ять загиблих героїв. Бібліотекарі провели історичну інформину «Навічно утвердити славу борців». Саме ті героїчно-трагічні події  столітньої давності, які відбулися в морозні січневі дні 1918 року під селищем Крути, що за 130 км від Києва, на довгі роки стали одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Тоді на захист молодої Української Республіки виступили 300 зовсім юних добровольців з числа студентів київських вузів та бійців вільного козацтва. Це був цвіт тодішньої української патріотичної молоді, цвіт молодої нації. Вони назавжди залишилися молодими, поклавши буйні голови в нерівній боротьбі з більшовицькою інтервенцією. Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща.

Ця подія залишила свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі .Бібліотекарі оформили книжкову викладку «Їх слава буде пломеніти…», на якій були представлені книги та періодичні видання бібліотеки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top