Мозаїка мистецького доробку “Натхнення Божого митці”

25 жовтня протягом дня у бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька, 100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради   проводилася мозаїка мистецького доробку “Натхнення Божого митці” з нагоди 110-річчя від дня народження М.Зорія та 85-річчя від дня народження П.Хоми.

Бібліотекар розповідала відвідувачам про нелегку долю наших краян,  видатних митців визнаних не тільки на території України, а й далеко за її межами. Адже роки їх життя збіглися із трагічними подіями в історії країни: голод, війна.  М.Зорій пережив також арешт та заслання. Та все ж, не зважаючи ні на що, вони знайшли в собі сили творити. Параска Хома намалювала близько п’яти тисяч картин, які знаходяться в музеях України та зарубіжжя: Львова, Києва, Запоріжжя, Івано-Франківська, Хмельницького, Одеси, Коломиї, Москви, Санкт-Петербурга та ін. Роботи ж Михайла Зорія зберігаються у Івано-Франківському  музеї мистецтв та приватних колекціях України, Росії, Австрії, Австралії, Німеччини, Польщі, Англії, США. В той час як уродженець Івано-Франківська Михайло Йосипович ціною важких зусиль здобув освіту у Краківській академії класичних мистецтв та писав портрети, пейзажі, настінні розписи, створював проекти пам’ятників (пам’ятник Д. Січинському у меморіальному сквері). То Параска Хома була заслуженим майстром народної творчості, та малювала у своєму індивідуальному жанрі декоративного переосмислення природи. За свої заслуги М. Зорій був номінований на здобуття премії “Міжнародна людина року” та премії Д.Січинського, а П. Хома –  лауреат Всеукраїнської премії ім. К. Білокур, обласної ім. Я. Лукавецького та нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Читачі переглянули відео “Параска Хома – народна майстриня” (YouTube). З особливою цікавістю користувачі бібліотеки споглядали картини згадуваних художників-ювілярів  на виставці “Пензлем і серцем намалюю світ”. У підготовці заходу використано видання В.Барана “Михайло Зорій”, альбоми “Параска Хома”, “Параска Хома. Колекція робіт автора”, Р.Діда “Вони народилися в Івано-Франківську”, В. Качкан “Віщі знаки думки, серця і руки: Антологія українського автографа”.

Відповідальна за проведення: Козак-Дидич М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top