«Мова жестів – шлях до порозуміння»

13 лютого 2020 року о 15.30 год. в бібліотеці–філії №4 (вул. Є. Коновальця, 132-А) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради було проведено навчання-тренінг «Мова жестів – шлях до порозуміння».

Дані навчання – є приверненням  уваги суспільства до наших співвітчизників, які мають порушення слуху, необхідності створення умов для інтеграції наших громадян  в усі сфери життя країни.

Посилення соціального захисту та підтримка осіб з інвалідністю, у тому числі з вадами слуху є одним з пріоритетів діяльності Уряду.

Наш обов’язок – спрямовувати зусилля на розв’язання насущних проблем осіб з інвалідністю, керуючись принципами гуманізму і справедливості.

Суспільство ХХІ століття стрімко виховує в собі та в оточуючих людяність, повагу та толерантність. Через це активно впроваджується інклюзивний підхід у навчанні, роботі та й у всій життєдіяльності загалом. Тобто,  жестомовні особи (зокрема ті, що мають порушення слуху чи мовлення) мають нині право навчатися, працювати та жити на рівні з тими, хто не має психо-фізичних відхилень у розвитку.

Своїми знаннями «мови жестів» ми попросили поділитися педагога за освітою, керівника гуртка Клубу « Юність», Семків Ларису Михайлівну. На початку тренінгу, Лариса Михайлівна розповіла про історію виникнення мови жестів, у чому полягає її необхідність. А потім, провела практичні навчання спілкування жестами. Присутні мали змогу вивчити певні фрази, на зразок: Як Ви себе почуваєте? Чи потрібна Вам допомога? Допоможіть. Яка Ваша адреса? Деякі професії, організації та інші комунікативні фрази.

 Виявилося, що спілкуватися з глухими людьми не так вже і складно, враховуючи, що глухі люди мають дуже розвинену інтуїцію, надзвичайно уважні до міміки, жестів співрозмовників.

Важливість таких тренінгів є в тому, що кожен, при бажанні,  може допомогти людям з тими чи іншими проблемами здоров’я. І мінімум знань про навики спілкування з глухими чи незрячими людьми, зробить їх життя комфортнішим і приємнішим.

Відповідальна за проведення Ліктей Н.К.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top