Медіа-експрес “Музика крізь століття”

2 жовтня 2018 р. в бібліотеці-філії №5 (вул.Галицька,100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради протягом дня відбувався медіа-експрес “Музика крізь століття”, з нагоди Міжнародного дня музики, 130- річчя В. Барвінського, 95-річчя Д. Циганкова.

Українська земля віддавна славиться талановитими особистостями світового визнання. Серед плеяди композиторів початку ХХ ст. гідний для вшанування і наслідування видатний музикознавець, педагог, директор львівського музичного інституту, репресований ГУЛАГУ Василь Барвінський (1888 – 1963). Його нотна спадщина спалена радянським режимом в 1948 р. Копії творів композитора чудом почали віднаходитися серед його учнів, митців в діаспорі. Згодом — в незалежній Україні. Дехто з дорослих читачів бібліотеки вперше довідалися про знаменитого митця європейської культури, переглянувши відео: « ART. Персона. Василь Барвінський. Той, що випередив час.», «Овація Барвінський» (ютуб), так як в радянський час в музичній школі цього композитора не вивчали. Твори, раніш незаслужено забутого В. Барвінського, сьогодні виконують симфонічні оркестри та окремі виконавці на різних концертах як в Україні, так і за кордоном. А в музичній школі №2 м. Івано-Франківська знаходиться кімната-музей.

Наше місто також багате музичними діячами. Зокрема – композитор, керівник музично-хорових колективів Дмитро Циганков (1923 – 1999). Відвідувачі бібліотеки ознайомилися з його пісенною спадщиною (близько 100 творів), прослухавши з інтернету де-які знайомі мелодії: «Карпатський мій краю », «Понад Прутом моя Коломия», «У милого очі сині», «А я люблю Прикарпаття», особливо, на слова автора — «Літа минають», «Україна навіки єдина», «Матері свято», «Новий рік», «Пісня вдячного серця».
Відповідальна Українець С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top