Літературно-історична розвідка “Голокост – жах, біль, смерть”

27 січня 2018 року о 12.00, в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, працівники абонементу ЦБ (вул. К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели літературно-історичну розвідку “Голокост – жах, біль, смерть”.
Розпочавши захід, бібліотекар наголосила, що ця дата запроваджена рішенням Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського Фронту увійшли до найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау (Освенцим) і взяли участь у визволенні його в’язнів. У цьому концтаборі мученицьку смерть знайшли 1,1 мільйона осіб, серед яких – 500 – 600 тисяч євреїв.

 

Україна на державному рівні вшановує жертв Голокосту з 2012 року. Символом Голокосту в Україні, а також братською могилою став Бабин Яр. Він є некрополем для більш ніж 100 000 цивільних громадян і військовополонених. Масові розстріли євреїв тут розпочалися відразу після захоплення Києва гітлерівцями. Від 27 вересня 1941 року щодень лунали постріли. Лише за два осінні дні 1941 року позбавили життя 33 771 євреїв. Бабин Яр продовжував залишатися місцем регулярних розстрілів і поховань по вересень 1943 року. Серед розстріляних були євреї, роми, українські націоналісти, підпільники, військовополонені, в’язні гестапо. Всі вони з небес закликають нас зробити все для того, щоб ніколи і ніхто не позбавляв життя людей лише за етнічну приналежність.

Користувачі бібліотеки ознайомилися з книгами про страшні події Голокосту, адже багато письменників присвятили цій темі свої твори. Велике зацікавлення викликали книги світової літератури, зокрема, книга Анни Франк “Сховище. Щоденник у листах”, найвідоміша книжка про Голокост, написана 13 річною єврейською дівчинкою, відома на весь світ, перекладена 67 мовами і неодноразово екранізована. Голокост очима підлітка. У щоденнику Анна описує випробування і поневіряння, з якими стикаються люди довкола неї, намагаючись жити нормальним життям у тісному просторі сховища (горища будинку в окупованому Амстердамі) під постійною загрозою бути знайденими гестапо. Саме буденність, описана в щоденнику, робить його страшною історією про зруйновані мрії, саме тому його треба обов’язково прочитати. Ще одна книга представлена бібліотекарем – роман Томаса Кініллі “Список Шиндлера”, який став володарем Букерівської премії, а 1993-го був екранізований Стівеном Спілбергом. Цей пронизливий фільм здобув 7 нагород кіноакадемії “Оскар” і визнаний одним з найсильніших у американському кінематографі. Це книга про страшну силу війни та непереможний людський дух, сильніший за неї. В романі описується життя Оскара Шиндлера – мільйонера, успішного комерсанта, запального гравця, авантюриста, “справжнього арійця” та … праведника світу, який урятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни. Робочою силою на фабриці з виробництва емальованого посуду, відкритій Шиндлером у Кракові, були євреї з гетто. Ті, кому пощастило потрапити до цієї фабрики, немов витягнули щасливий квиток… Шиндлер урятував евреїв, він оплатив їхні життя божевільному садисту, офіцеру СС Амону Гьоту, віддавши за них усе, що мав, бо чого варті гроші, якщо є 1300 чоловік, які довіряють одному?…Надзвичайна історія…Той випадок, коли правда є найсильнішою за все, що може породити уява… Поспішайте прочитати..

Бібліотекар зауважила, що жертвами Голокосту в Україні стали понад 1,5 млн. осіб єврейської національності, тому не оминула увагою і книгу Анатоля Реньє “Тоді в Болехові. Гебрейська одісея”, яка розповідає про долю родини Грюншлагів із Галичини, починаючи від мирних часів- допочатку війни, від часу, коли їх за російської окупації позбавили власності – до приходу німців, від перших акцій-розстрілів- до моменту, коли Мойсей Грюншланг, разом із двома останніми живими членами своєї родини, вирішує сховатися у лісі в норі, щоб там в умовах, які годі собі уявити, перечекати жахіття.

Першою з українських письменників про Голокост заявила Ольга Дучимінська, яка в повестині “Еті” дуже зворушливо описує важку долю єврейської жінки, її поневіряння, страх людей, які бояться помсти німців за допомогу євреям. Український письменник Юрій Винничук в “Танго смерті” описав дружбу чотирьох друзів: українця, поляка, німця і єврея, якими пережито різні веселі і сумні пригоди. Описав події в Янівському концтаборі на території Львівщини – і це історичний факт, де під час розстрілів звучало “Танго смерті”, або “Остання неділя”, яку виконував оркестр із в’язнів гетто.

Підсумовуючи, бібліотекар підкреслила, що Голокост призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченних жертв з-поміж представників інших національностей. Це породження фашизму завжди стане для народів світу пересторогою про небезпеку проявів переслідування і знищення людей лише за етнічну приналежність.
Захід призначений для широкого кола користувачів, відповідальний бібліотекар абонементу ЦБ Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top