Літературна імпреза “Грані творчості Марії Микицей”

Атмосферний, по-родинному затишний захід-літературна імпреза “Грані творчості Марії Микицей” відбувся 22 грудня о 15:00 на абонементі ЦМБ (вул. К. Данила, 16)  Івано-Франківської МЦБС  Департаменту культури міської ради.

Талановита івано-франківська письменниця, представниця так званого “Станіславського Феномену “, лавреатка міської премії ім. Франка, учасниця міжнародних літературних фестивалів та поетичних читань Марія Микицей увазі присутніх запропонувала свій літературний доробок. Особливу увагу авторка звернула на свою нову книгу ” Dolce Vita”, яку і презентувала цього дня.

Розповівши коротко про авторку, бібліотекар зауважила, що новий роман ” Dolce Vita”, виданий цього року видавництвом ” Discursus” і представлений на Форумі видавців у Львові.
” Dolce Vita ” від Марії Микицей – це історія дружби двох подруг – Мирослави і Софки (Софії-Кармеліти). У романі, звісно, є любовна лінія. І вона заводить читачів не в любовний трикутник, як звикло, а в чотирикутник, жартує авторка. Письменниця каже, що такий голлівудський момент був і в її житті і вона досі в шоці від цього. Але не варто сподіватися від книги особистих одкровень. Авторка додає, що в романі десь до 20% автобіографічності, і це переважно “насмикані з життя епізоди”. Епізоди та окремі сцени авторці снуються перед очима – як кіно: “Коли бачу всі ці фільми, нічого не залишається як записувати чи надиктовувати”. Письменниця завжди має при собі записничок, диктофон і ручку. Нотує абзац чи навіть одне речення. “Воно потім як знаходиться”, – каже вона. Авторка з тих, хто дуже ретельно виписує свої тексти. “Можу читати абзац 20 разів. Кожне слово має бути на своєму місці”, – розповідає про процес створення роману Марія Микицей. Головній героїні ” Dolce Vita” Мирославі – 45 років. Марія Микицей розказує, що були нарікання читачок на вік, мовляв, ну йшлося би про молодших жінок, то зрозуміло, а так – то яка там уже дольче віта. Авторка пояснює, що їй якраз було важливо писати для жінок, трохи старших, ніж 30. Для тих, кому і до 40, і за 40, і за 50. Бо кожен вік – це чудові емоції, перипетії, стосунки, бажання, почуття.

Що стосується любові і всього, що її супроводжує, то Марія Микицей – за рівновагу. “В світі існує рівновага, і якщо ти в когось відбиваєш хлопця, навіть якщо це нехотячи, то життя може це дуже цікаво обернути – і коло замкнеться. Завжди треба мати на увазі, що можеш опинитися якщо не в дзеркальній ситуації, то в подібній”, – розмірковує письменниця. “Dolce Vita” для мене – це душевна рівновага, – відповідає Марія Микицей на запитання модераторки заходу – франківської романістки Ольги Деркачової. – Це радість, і радість буденна. Не забувати, що в будь-якій ситуації з неї можна посміятися, а потім розрулити. Треба хотіти бути різною, не боятися погоджуватися на авантюри, експерименти, відкривати щось нове у світі і у собі, дізнаватися про нове і ставати новою”.

Роман із легким детективним сюжетом завершується відносним хепіендом. Відтак письменниця не виключає продовження. Саме про продовження роману і запитувала авторку присутня на заході лінійна продюсерка, голова редакційної ради Івано-Франківської регіональної дирекції UA: “Карпати ” Наталія Асатурян.

Інша учасниця літературної імпрези, відома франківська письменниця та перекладачка Галина Петросаняк так відгукується про книжку:

“Якщо складні питання філософії буття вам уже поперек горла, то вам — сюди. Проза Марії Микицей розважає й переносить на хвилю безтурботності й оптимізму. Герої й героїні письменниці теж переживають свої драми, але читаючи про них, ви на безпечній відстані. Цю відстань створює гумор й екстраваґантність, якими авторка вміло оперує. Вона вміє увиразнити абсурд, але так, що читач від цього не постраждає. Вона вміє сміливо ламати стереотипи й переходити межі. Разом з авторкою ви не лише спостерігатимете за життєвими перипетіями героїнь і героїв, але й отримаєте легкий ефект присутності”.

Бібліотекар ознайомила присутніх із іншими книгами авторки ” Dolce Vita”, презентувавши книжкову виставку “Мереживо думок і почуттів Марії Микицей”. Вона наголосила, що п. Марія авторка ще й поетичних збірок “Саламандра”, “У затінку шафранів”, “Інфра”, а також прозових – “Трофей на довгу пам’ять” (за яку і отримала міську премію ім. І. Франка), дитячої книжки “Будинок, який умів розмовляти” та книжки фантазійних оповідань (або казки для дорослих) “Чужі бажання” написаної у співавторстві з Юлією Баткіліною. Саме з цією харківською письменницею Марія Микицей видали в 2018 році в франківському видавництві “Місто НВ” поетичну розмову на двох, збірку “Плетиво” (є і в електронному варіанті). Також письменниця друкувалася у багатьох альманахах та виданнях. Її верлібри перекладено польською та німецькою мовами.

На літературну імпрезу “Грані творчості Марії Микицей” також завітали: Віталій Перевізник – координатор інтелектуально-філософського клубу “Вершини”, голова Громадського інституту аналітики; Вероніка Заник – головний редактор журналу “Споконвіку було слово”; Аля Гулієва – молода поетеса, авторка книги “З нерва”; журналістка Марія Федорів; учасниця творчих заходів в бібліотеці, зокрема “Бібліотечників” – Наталя Команяк, тимчасово переміщені особи Ольга Маїр та Інна Чемериченко, а також постійна користувачка бібліотеки Дарія Розлуцька (@Дарія Манзій, мама історика і  письменника, учасника АТО Назара Розлуцького) та інші.

Модерувала зустріч з Марією Микицей письменниця і науковець, професорка ПНУ ім. В. Стефаника Ольга Деркачова, яка піднімала цікаві питання про місце письменника та творчості в суспільстві, що, в свою чергу, жваво обговорювалися. Фото: Наталі Команяк та Ольги Кирсти.

Захід проведено для широкого кола користувачів. Відповідальна – завідувачка відділу обслуговування ЦБ Ольга Кирста.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top