Літературна мандрівка “Книги з смаком кави”

Після холодної зими так хочеться відчути тепло, послухати спів пташок, побачити, як розпускається зелене листя дерев і зелена трава. Це весна фарбує все довкола яскравими барвами.

13 березня 2019 року бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради з учнями 11 класу ЗШ №19 провели по-весняному теплу літературну мандрівку “Книги зі смаком кави”. Кава відома вже більше 1000 років. І тепер 60% населення планети починає свій день з горнятка кави. Тому кава – другий за кількістю вживання напій після води.

Присутні здійснили пізнавальну прогулянку найвідомішими кавовими країнами світу і дізналися про давні традиції вживання цього напою, висловлювання відомих людей, секрети приготування кави, захопливі легенди, цікаві історії. Розпочалася подорож з гарячої Африки, батьківщини кави – Каффи, місцевості у південно-західній частині Ефіопії. Саме вона і подарувала цьому напою свою назву. Там довідались, як готують каву по-арабськи. Побували і в Туреччині, де вона стала улюбленим напоєм, розвідали секрети приготування знаменитої кави по-турецьки. Далі пустилися у мандрівку Середземним морем. Уявили собі теплу східну ніч, відчули ласкаві удари хвиль об борт дерев’яного судна і легкий запах апельсинових пахощів, донесених вітром із берега. До морських ароматів додався ще один – солодкий та таємничий запах кави по-середземноморськи. Не обійшлося без кави по-італійськи. Не забули скуштувати каву по-віденськи. До цього вишуканого, легкого напою привчив усіх європейців український козак, наш земляк із Самбірщини Юрій Кульчицький. Та ось мандрівка добігає до кінця. Остання зупинка кавової подорожі – це столиця кави Львів. З книжкою Ю. Винничука “Таємниці львівської кави” ця прогулянка видалася просто неперевершеною. Львів – місто з ароматом кави, особливого напою, що змінює настрій і долю людини. Адже саме за горнятком запашної кави ухвалюють важливі рішення, освідчуються в коханні. Кава і Львів – це дві легенди, поєднані в єдине ціле. З книгою «Таємниці львівської кави» присутні здійснили навколосвітню подорож, опинилися у найкращих львівських кав’ярнях минулого й сучасного та навчилися готувати найсмачнішу, найароматнішу і найромантичнішу львівську каву. Філіжанка львівської кави назавжди залишила у нашому серці зворушливий спомин про місто левів.

Ці книги та безліч цікавих рецептів кави, від яких неможливо відмовитися, можна було знайти на виставці, яку для старшокласників підготували бібліотекарі. З книг та журналів читачі довідалися багато цікавої інформації про кавові традиції в країнах Європи, Латинської Америки та Сходу. Найактивніші учасники отримали сюрприз у вигляді рецептів приготування запашної кави.
Відповідальна за проведення Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top