Літературна-виставка калейдоскоп “Шевченківські лауреати – славетна сторінка України”.

“Піддержить націю на предківській основі,-
Хитатимуть її політики вотще,-
Переживе воно дурне вбивання мови,
Народам і вікам всю правду прорече”

М.Куліш

Screenshot_1Літературні премії – це і визнання і заохочення авторів за всю творчість загалом, або за окремі твори, збірки чи певний період творчості.
У рік століття від дня смерті Тараса Шевченка, ушанування його пам’яті та народної любові до великого українського поета 20.05.1961 вийшла постанова Ради Міністрів УРСР “Про встановлення щорічної премії ім. Т.Г. Шевченка”.

Новий етап в історії цієї нагороди почався зі здобуттям Україною державної незалежності і з 27 вересня 1999 року указом Президента її перейменовано в Національну премію ім. Тараса Шевченка.

Тож, до 55 річниці заснування цієї премії у читальному залі б/ф № 2 20.05.16. оформлено літературну-виставку калейдоскоп “Шевченківські лауреати – славетна сторінка України”.

Серед лауреатів Національної премії – поети прозаїки, драматурги, публіцисти – видатні імена, які уславили українську літературу й український народ. Першими лауреатами Шевченківської премії були: О. Гончар та П. Тичина. Твори цих письменників очолюють виставку.

Окрема увага зосереджена на лауреатах, яким присуджено премію посмертно, це: Г. Тютюнник “Вир”, Григір Тютюнник “ Твори у двох томах”, В. Стус “Дорога болю”, Б. Антоненко-Давидович “Смерть. Сибірські новели”, І. Багряний “Тигролови”, Л. Коваленко та В. Маняк за книгу меморіал “33-й голод”, І. Світличний “Серце для куль і для рим”, В. Симоненко “Лебеді материнства”, “Народ мій завжди буде”.

Зокрема, на виставці також представлені і сучасні лауреати: М. Матіос “Солодка Даруся”, В. Шкляр “Чоринй ворон”, Л.Горлач “Знак розбитого ярма”, М. Дочинець “ Криничар”, Г. Пагутяк “ Слуга з Добромиля”, Ю. Щербак – трилогія “Час смертохристів”.

Відповідальна за оформлення виставки Захарів О.Я.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top