“Культура — це ключ від сердець і України, і Австрії…”

5 лютого 2019 року о 12:00 год. на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16)  МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся інформаційний бібліогід “Культура — це ключ від сердець і України, і Австрії, надійний і ефективний інструмент, що робить наші народи ближчими”, з нагоди  проголошення 2019 рік- Роком української культури в Австрії.

Бібліотекар інформувала, що про це домовилися Президент України Петро Порошенко та Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц, який вважає, що спільний рік культури зблизить народи двох країн. Україна цього добивалась кілька років. В межах Року української культури буде організовано низка культурних заходів у п’яти містах країни. Посол України в Австрії Олександр Щерба, наголосив, що заходи року, буде проводити як новостворена команда Українського інституту, так і безпосередньо посольство.

31 січня в Дипломатичній академії Відня Посольство урочисто відкрило Рік української культури в Австрії та австрійської культури в Україні. Першим заходом став вечір, присвячений пам’яті Вільгельма фон Габсбурга – члена австрійської монархічної родини, який обрав Україну як свою другу Батьківщину, взяв українське ім’я Василь Вишиваний та помер у в’язниці НКВД в 1948 році як «англійський шпигун». Про життя «короля України» розповів видатний американський історик Тімоті Снайдер. Його останні книжки „Road to Unfreedom“ та „On Tyranny”.

Бібліотекар підкреслила, що глибше ознайомитись із постаттю  Василя Вишиваного користувачі бібліотеки зможуть, прочитавши статтю   нашого земляка Дмитра Юсипа “Україна стала для мене рідною і дорогою…” в книзі “Дзвони Чумацького шляху” .

 За словами посла України в Австрії, Олександра Щерби, посольство запланувало декілька масштабних заходів, серед яких головні, участь у фотовиставці FotoWien у березні, великий концерт української музики в зальцбурзькому “Моцартеумі” 23 квітня, концерти Дах Дотерс та Дахи Брахи у Відні, Лінці та Інсбруку.

Крім того, заплановано проведення Днів українського кіно у Відні (орієнтовно травень-червень), а також інші заходи: Vienna Fashion Week у вересні, стенд України на віденському книжковому ярмарку у листопаді, літературний фестиваль “Україна” в Інсбруку восени, концерт духовної музики у соборі Св. Штефана 12 листопада, концерт українських виконавців у Золотому залі Musikverein 11 грудня. Кабінет міністрів України також затвердив угоду з урядом Австрії про співробітництво у галузях освіти, науки і культури. Захід проведений для широкого кола користувачів, відповідальна Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top