“Крути: найбільше важить слово правди”

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
“На порох стерти, перебити!” —
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей — не перемогти!

                                                                               Микола Луків

Ці рядки український поет Микола Луків присвятив подвигу української молоді – студентам і гімназистам – які 29 січня 1918 року прийняли нерівний бій із більшовицькою навалою біля станції Крути та поклали найдорожче на вівтар свободи – власні життя.

29 січня 2018 року у бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) для юних користувачів відбулася історична розвідка “Крути: найбільше важить слово правди”. Користувачі бібліотеки прийшли, щоб вшанувати пам’ять Героїв Крут і дізнатися більше про їхній подвиг. Читачі могли переглянути історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, а також спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити.

У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.  У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Вітчизни. Українська сторона втратила тоді вбитими від 300 до 400 чоловік, але змогла затримати більшовицьку армію, вигравши для УНР трохи часу. Ця затримка дала змогу Центральній Раді заключити Брестський мир 9 лютого 1918 року та зберегти молоду Українську Державу.  Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі, символ нескореного духу нашої нації.

Відповідальна за проведення Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top