Конструктивний діалог «Європейські стандарти прав людини в Україні» (До Дня Європи )

9 травня кожного року всі європейські країни відзначають День Європи згідно декларації Роберта Шумана 1950 року. Україна, український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації. І сьогодні країни усього світу дивляться на нас, сподіваючись, що наш незламний дух реалізується в конкретних справах, які підвищують авторитет і значення України у світі.

16 травня 2019 р. о 11:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради був ініційований конструктивний діалог «Європейські стандарти прав людини в Україні».

Захід відбувся в рамках засідання молодіжного правового клубу «Діалог» і присвячений святкуванню Дня Європи в Україні.

На засідання був запрошений юрист, правознавець  начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів Головного територіального управління юстиції Івано-Франківській області Ярослав Левкун.

Основна аудиторія засідання – викладач кафедри «Соціальна педагогіка та соціальної роботи» Галина Володимирівна Галущак зі студентами 2-го курсу ПНУ імені В. Стефаника (кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи).

Свою інформацію керівник клубу «Діалог» Майя Шегда почала з історії створення ЄС, з передумов та наслідків відзначення Дня Європи для України, окреслила вектори діяльності на сучасному етапі та перспективи України в ЄС. “Ми повинні діяти, як європейці: послідовно та наполегливо впроваджувати європейські стандарти життя, втілювати європейські цінності у нашій державі, будувати європейську демократію на принципах європейської правової держави та політичної культури, на основах української духовності і моралі… Нарешті, так само, як і Європа, ми хочемо жити в незалежній мирній країні, віримо та сподіваємося, що економічна інтеграція, насамперед, є найдієвішим засобом стримування війни…”, – наголосила вона у своєму репортажі.


«Конституційні стандарти прав і свобод людини, що мають забезпечуватися в Україні, необхідно розширити, приєднавшись до низки універсальних та європейських конвенцій з прав людини, що є важливим чинником існування демократичного європейського суспільства. Особливістю Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 р. є встановлення міжнародного контролю з метою дотримання стандартів Європейського суду з прав людини у національній правовій систем.» – надав розгорнуту нормативно-правову інформацію, згідно Європейських стандартів прав людини в Україні, Ярослав Левкун. Наголошував на якісні адміністративні послуги в ЦНАПі від реєстрації актів цивільного стану до житлових субсидій та житлових послуг. Робив акцент на координаційний центр «Безоплатної правової допомоги» з надання правової інформації мешканцям міста.

До заходу бібліотекар читального залу Майя Шегда підготувала мультимедійний супровід «Європа починається з тебе», «Різниця між Україною і Європою», «Як гуцули Голівуд озвучили», «Об’єднана Європа  оновлене суспільство».

На тематичній виставці «Мир, єдина країна, європейський вибір» була популяризована література:

Дмитренко Л. Виховуємо покоління молодих євроінтеграторів / Л. Дмитренко // Урядовий кур’єр. – 2019. – 25 квіт. (№ 80). – С. 3.

Євросоюз повністю на нашому боці : [ситуація в Азовському морі ] // Урядовий кур’єр . – 2018. – 19 груд. (№ 210). – С. 3.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод із поправками, внесеними відповідно до положень Протоколу № 11. Рим 4. Х1. 1950. Офіційний переклад // http://www. coe.kiev.ua/docs/cets/cets005.html.

Лазарєва А. ЄС у пошуках другого дихання / А. Лазарєва // Український тиждень. – 2019. – № 5. – С. 30 – 31.

Терещенко О. Що я знаю про Європейський Союз : [вікторина] / О. Терещенко // Позакласний час. – 2019. – № 4. – С. 18 – 20.

Хаммарберг Т. Європейські стандарти прав людини та Україна / Т.Хаммарберг // Право України. – 2010. – № 12. – С. 19 – 23.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Шегда М.Б.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top