“Казкова скарбничка Івана Франка”

26 серпня 2018 року у парку ім. Т. Шевченка в рамках V міського фестивалю “Мелодії парку” та проекту “Літо+” працівники бібліотеки-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) та бібліотеки-філії №4 (вул. Коновальця, 132а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради для мешканців Івано-Франківська організували літню альтанку з книгою “Казкова скарбничка Івана Франка”.

Бібліотекар розповіла, що любов до казки Іван Франко виніс ще з раннього дитинства. Мов зачарований, слухав малий Івась цікаві оповідки про тварин, які розповідала йому мама. Згодом багато їх доводилось йому чути від сільських оповідачів – дідусів та бабусь. Казки з’явилися у творчості І. Франка саме тоді, коли письменник став батьком. Однак, писані первісно для власних дітей, ці твори стали скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори.
Чарівний світ казок з роками все більше приваблював чутливого й допитливого хлопця. Дев’ятирічний, навчаючись у третьому класі, він уже старанно записував народні казки від своїх шкільних товаришів, які знали їх силу-силенну і вміли цікаво й захопливо розповідати. А пізніше почав записувати пісні та прислів’я. І впродовж всього життя Франко мав велике замилування до українського фольклору: невтомно збирав і досліджував перлини народної мудрості.

Маленькі відвідувачі парку, їхні батьки та бібліотекарі  разом читали казки “Осел і лев”, “Лисичка і рак”, “Фарбований лис”, уривки з поеми “Лис Микита”, ділилися враженнями від прочитаного. Також всі охочі змогли долучитися до розгадування кросворда “Чи знаєте ви Івана Франка?”. А для знавців творчості письменника бібліотекарі підготували вікторину “З якої це казки?”.  Переможці отримали призи.

І тепер Франкові казки  не втрачають популярності в малих читачів. Це твори “Ріпка”, “Киця”, “Суд святого Миколая”, “Абу-Касимові капці”, “Лис Микита” та казки зі збірки “Коли ще звірі говорили: “Осел і Лев”, “Лисичка і Журавель”, “Лисичка і Рак”, “Лис і Дрозд”, “Заєць і Їжак”, “Заєць і Медвідь”, “Ворона і Гадюка”, “Лисичка-кума”, “Фарбований Лис”.  

Відповідальна за проведення Арабчук О. С. та Магас М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top