«З глибин віків нам сяє мудре слово»

Роман Іваничук – визначна постать сучасного українського літературного олімпу, Людина-Історія. Спішать віки, пливуть тисячоліття, а в його творах – вічністю Людина! Осмислення ним відомих постатей, історичних подій,  його високий інтелект, його самобутня, як мережана гуцульська скатертина, мова, його багатий духовний світ! За своє довге письменницьке життя Роман Іваничук видав близько шістдесяти книжок, двадцять із яких – історичні романи, присвячені білим плямам в українській історії – від часів Київської Русі до Євромайдану.

І сьогодні, 27 травня 2019 р.,  з нагоди 90-літнього ювілею письменника, в бібліотеці-філії №1 (вул. Вовчинецька,206) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся хіт –парад  книг ювіляра Романа Іваничука «З глибин віків нам сяє мудре слово».

Бібліотекар ознайомила присутніх користувачів з життєвими стежинами романіста і розкрила його творчу неповторність. Наголосила, що літературне слово для письменника є необхідною потребою і життєвим кредо. Світ історичних романів Іваничука – це світ великих пристрастей, народна історія, безконечна дорога у вічному часі. Це українська доля у символічних образах , це мальви-квіти з України, черленим вином пролита на рідну землю кров, яка зарясніла кетягами калини, добута з каменю вода, що тамувала духовну спрагу народу.  З-під його пера виходить роман «Мальви» (1968), один із найвідоміших романів раннього періоду творчості.

У тому ж році письменник написав ще один роман «Журавлиний крик», опублікувати який тоді було неможливо. До читачів цей твір йшов майже двадцять років. А далі були ще чотирнадцять історичних романів, серед яких « Черлене вино» (1976р.), «Вода з каменю» (1982), «Шрами на скалі» (1986), «Бо війна війною» (1991), «Орда» (1992), «Ренегат», «Євангеліє від Томи» (1993). Художні твори митця високо поціновані. За роман «Манускрипт з вулиці Руської» Р. Іваничуку було присуджено премію ім.. А. Головка (1978), згодом за романи «Вода з каменю» та «Четвертий вимір» удостоєний Державної премії ім.. Т. Шевченка (1985).Триптих «Вогненні стовпи»(2002р.) розповідає про героїчну історію УПА.  

Бібліотекар наголосила ,що творчий доробок Р. Іваничука  значно більший, читаючи ці твори можна мандрувати часом і простором, відкриваючи для себе незвідані сторінки української історії.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top