“Золоті імена: до історії Соборності України”

22 січня протягом дня у бібліотеці-філії №5 (вул Галицька,100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проведено  патріотичну панораму “Золоті імена: до історії Соборності України” з нагоди 100-річчя Акту Злуки УНР та ЗУНР.

Минула сотня літ як українці вперше відчули себе громадянами єдиної незалежної держави, як на Софійському майдані відбулося урочисте об’єднання її східної та західної частин. Проте Злука українських земель не відбулася би без багаторічної  діяльності сподвижників української революції.

Таким чином юні користувачі книгозбірні відправились в історичне минуле за допомогою довідкових видань, наукових статей: Парипа О. і П. “Великі українці без масок”; Клімов А. “Україна. Видатні постаті”; Скляренко В. “100 знаменитих людей України”, Грабовецький В. “Михайло Грушевський – видатний історик України, громадсько-політичний і державний діяч”, “Євген Коновалець. Біографічний нарис”; Савченко В. “Павло Скоропадський”; Сюндюков І. “Гетьман Наближається” // День.-2018.-28-29 грудня (№235-236). – С.14.

Здійснюючи перегляд джерел, бібліотекар розповіла відвідувачам про видатного науковця, політичного лідера УНР Михайла Грушевського. Про пристрасного військового Симона Петлюру, який під впливом патріотичних подій навіть змінив своє ім’я (Семен-Симон) і як вважають дослідники, до останнього залишився вірний українській державі, не зламався у найкритичніший момент. Попри те, деякі вчені негативно оцінюють його особистість, через так звані єврейські погроми. Суперечливою також була діяльність генерального секретаря УНР Володимира Винниченка,  автора усіх декларацій та законодавчих актів, у зв’язку з його лівими соціалістичними поглядами на нього покладають усю відповідальність за злети та падіння УНР. Чільне місце серед творців Соборності займав президент ЗУНРу Євген Петрушевич. Він мав вагомий вплив не тільки у Галичині, а й на територій Наддніпрянщини. За блискучу зовнішню політику та тверду волю його висували на посаду диктатора української держави. Міністр освіти та віросповідання УНР Іван Огієнко, надзвичайно освічена людина, був засновником і режисером святкування Дня Соборності 22 січня 1919 р. Серед видатних полководців того часу присутні згадали Д.Вітовсього, Є. Коновальця, М.Омеляновича-Павленка, П. Болбочанина. Ці та інші діячі склали панораму золотих імен  в історії Соборності України, та спонукали до патріотизму молоді в 40-60-х. рр., на початку 90-х. (ланцюг єдності), у 2004 р., 2014 р., і сьогодні додають звитяги воїнам неоголошеної війни боронити на суші і на морі українські кордони.

Читачі також переглянули старовинні архівні фото (http://m-ukraine.com) та відео (http://webcache.googleusercontent.com; https://www.youtube.com // День в історії. День соборності України ). Відповідальна за проведення: Козак-Дидич М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top