Жива книга “Історія успіху Тараса Прохаська”

 “У житті  кожного є життя всього…”

                                                                                   “Життя ніколи не буває замало…”

                                                                                                        (Тарас Прохасько)

20 травня 2018 року о 16:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася зустріч з  Тарасом Прохаськом, який напередодні (16.05) відзначив свій ювілей – 50-річчя –  відомим українським прозаїком, перекладачем, мислителем, журналістом, одним із представників станіславського феномену, лауреатом премії видавництва “Смолоскип” (1997), міської премії ім. І.Франка (2003), літературної  премії ім. Джозефа Конрада (2007). Захід відбувався в форматі живої книги, живого емоційного спілкування з автором, де кожен бажаючий зміг напряму задати цікавляче його запитання.

Бібліотекар, вітаючи ювіляра, підкреслила, що кожна книжка  Тараса Прохаська нині сприймається з особливою увагою як у колах літераторів, так і серед шанувальників його творчості. Ще б пак: Прохасько – це такий собі бренд сучасної української літератури. Вихід кожної нової книжки стає подією в житті не тільки літературного Івано-Франківська, а й усієї України.

Тараса Прохаська часом називають «рослинним філософом», а його твори читають як мудрі притчі. Під час зустрічі ми поговорили з п.  Тарасом про пошуки внутрішнього спокою і про літературу як терапію. Говорили про завдання письменників у сьогоднішньому світі, про різні способи вирішення проблем, внутрішній спокій і необхідність порозуміння.                                        Єдиний шлях — прийняти себе таким, яким ти є. Це не означає відмовитись від саморозвитку чи дозволити собі всяку дурню робити. Просто усвідомлювати, що ти не ідеальний і не заради тебе Бог створив цілий світ”.  

                           

Письменник, авторський стиль і оригінальну манеру викладу якого можна легко впізнати з поміж сотень інших, розповів про те, як знаходить мотивацію в простих речах, чому став творити для дітей і як йому вдалося написати книгу року  за версією ВВS (“Хто зробить сніг”,2013). Він часто і охоче оперує словами, що позначають буття: “Те, що ви були такі, як є тепер, спричинилося до того, що я був такий, який я є тепер”. Говорили про життя, як воно є, у вчинках, що допомагають нам окреслити своє бачення письменника Тараса Прохаська, зокрема, п. Тарас вважає  своїм найромантичнішим вчинком історію,коли він заснув на дереві і найціннішим для нього стало терпіння до себе від близьких людей. А на запитання : “Чи відчуваєте себе великим письменником?”, – відповів: ”Я при свідомості, що я інший, чи, якщо, можна так сказати, оригінальний письменник. Я розумію, що дозволяю собі робити речі, які мають нагоду вирізнятися. І якщо говорити про велич, можливо, тільки в цьому є її виправдання. Бо всі інші виміри моєї величі є ілюзорні.” Несподівано, наше  спілкування плавно перейшло у обмін думками про майбутнє книги у добу новітніх технологій, і популярну в молодих авторів сьогодні форму писання – есей. Ось така цікава і пізнавальна зустріч у бібліотеці з надзвичайно талановитим письменником та просто чудовою людиною. Є у Т. Прохаська книжка “Радість контакту”. Це книжка  вибраних розмов з письменником. У час “роблення” кожної з бесід була ” радість контакту”. Не обійшлося без такої радості й під час “живої книги”, за що ми дуже вдячні нашому гостю. Поспілкувалась із письменником в форматі живої книги – завідувач відділу обслуговування – Кирста О.

Фотозйомка: Олександр Фітяк.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top