Етно-подорож «Свято вогню і купання»

З глибини віків прийшло до нас Купало – свято літнього сонцестояння, свято тепла, молодості та кохання. За язичницьким повір’ям, це – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. За своєю суттю свято Івана Купала – це свято єднання з природою, її вічною красою

7.07.2019 року в бібліотеці-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулась етно-подорож «Свято вогню і купання». Бібліотекар розповіла що від того, як вшанувати це свято, залежав майбутній урожай. Для цього дівчата на селі збирались і наряджали Марену. Робили її з гілки, яку прикрашали вінками, стрічками, свічками, квітами тощо. Вбрану Марену вкопували в лузі, на місці, де мало розводитися багаття.

Юнаки та дівчата мали змогу дізнатись головні прикмети свята, як святкують його у різних регіонах України.
Присутні ознайомилися з літературою про історію цього свята, фольклорною спадщиною, етнографією нашого краю, та легендами яка була представлена на книжковій виставці «Жива вода купальської ночі».
Звичайно, нині мало хто вірить у старі прикмети, проте поезія народного свята хвилює нас і тепер, нагадуючи народний звичай.
Під час заходу звучали купальські пісні.

Відповідальна Іванишин А. Б.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top