Експрес-інформація “Україна пам’ятає, світ визнає”

Цього року вшанування 85-тих роковин геноциду українського народу в 1932-1933 рр., однієї із найтрагічніших подій української історії, проходить не лише в Україні. Світовий конгрес українців спільно з МЗС України, Українським інститутом національної пам’яті та Меморіалом жертв Голодомору висунули ініціативу провести акцію “Запали свічку пам’яті”, яка розпочалася 1 вересня і проходить щоденно 85 днів до 24 листопада. Запалюють свічку у містах зарубіжних країн (Туреччина, Австралія, Португалія, Канада, США, Японія, Китай, Бразилія, Аргентина, Індія, Болгарія, Нігерія, Мозамбік та ін.). Така міжнародна акція об’єднує українців і розповідає громадянам інших країн страшну правду про Голодомор, як ПРО ГЕНОЦИД.

Наша книгозбірня також не оминула увагою ці сумні роковини. 23 листопада протягом дня у бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька,100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради для широкого кола читачів проведено експрес-інформацію “Україна пам’ятає, світ визнає”.

Працівники бібліотеки на основі чисельних друкованих видань (“Моєї пам’яті печаль”, Криштопа О.,Охрімович А. “Україна.Загартована болем.Тисяча років самотності”, “І серпом, і молотом, і голодом”, “Зернятко надії:Художні твори для дітей”, “Станиславів і голодомор” та ін.) а також статей із періодики (Хімич М. На різних континентах зачитували імена дітей, які померли під час Голодомору/ М. Хімич // Голос України.- 2018.- 9 жовтня (№190).- С1,5; Власенко С. Документальні свідчення про Голодомор 1932-1933 років / С. Власенко // Голос України.- 2018.- 15 листопада (№ 261).- С.4, Конторських І.Відчайдушна боротьба за життя / І.Конторських // Експрес.- 2018.- 22-29 листопада (№47).- С.10) інформували відвідувачів про те, що насправді відбувалося в той час на території України. Оскільки не усім відомо, що за даними СБУ в 30-х роках було зафіксовано близько 5000 селянських повстань. Соціальні процеси були нероздільно пов’язані з національними: українці згуртовувалися, прагнули незалежності, УНР. Ці події викликали паніку радянської влади і жорстоку розправу над українським народом.

Присутні ознайомилися із свідченнями очевидців, з художньою літературою про голодомор, з статтями американця Джеймса Мейса “Ваші мертві вибрали мене” на виставці “Український народ: випробування голодом”, вшанували померлих молитвою і разом з бібліотекарями запалили свічку пам’яті.
Відповідальна за проведення: Козак-Дидич М. В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top