Експрес-інформація “ЗУНР – втілення самостійності та соборності”

1 листопада в бібліотеці-філії №1 по роботі з дітьми (вул. Мазепи,11А) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури Івано-Франківської міської ради з учнями ЗОШ №4 та школи-ліцею №23 була проведена експрес-інформація “ЗУНР – втілення самостійності та соборності”.

Школярі з цікавістю слухали інформацію про листопадовий чин.

1 листопада 1918 року у Львові відбулось повстання. Український військовий комітет при допомозі УСС (Українські Січові Стрільці) взяв владу в місті.

На чолі українських організацій, що вирішили взяти владу стояли :один із головних засновників ЗУНР Кость Левицький, Олександр Барвінський (ветеран української політики в Галичині), Дмитро Вітовський, Іван Теодор Рудницький. Семен Горук, Ілля Цьокан, Теодор Мартинець.

Діти переглянули відеоролик, з якого дізнались про героїв повстання: Олену Степанів – першу жінку-офіцера, вона була однією з організаторів повстання у Львові в листопаді 1918 року. Дмитра Вітовського – творця Галицької Армії, полковника, командира УСС; під його керівництвом за одну ніч (1 листопада) було взято контроль над Львовом без жодної краплі крові. Володимира Баб’яка, який три тижні героїчно обороняв стратегічну будівлю головної пошти, загинув у 1919 році в бою з більшовиками. Школярі були вражені мужністю та патріотизмом героїв.

Від самого початку свого існування ЗУНР опинилася в дуже важких умовах. Війна ЗУНР і Польщі закінчилася поразкою ЗУНР, але показала відвагу і бажання західних українців створити власну державу.

Учні переглянули літературу біля тематичної полички.

Відповідальний за проведення: Яковойко Н.Я.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top