“За тебе, Рідна Україно, помолюся…” експрес-інформація за виставкою-календарем” Палітра ювілейних і пам’ятних дат”

“Високо тримаймо національний прапор,
а воскресне Україна!”.
Августин Волошин

15 березня Закарпаття відзначило 80-ту річницю створення Карпатської України (1939 рік) – держави, яка проіснувала один день, але мала великий вплив на подальший розвиток краю та загалом України, а 17 березня минуло 145 років від дня народження президента одного дня, який змінив історію Закарпаття, Августина Волошина.

Об’єднавши ці дві історично-просвітницькі дати, 18 березня 2019 року о 13:00 працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила,16) Департаменту культури міської ради провели для своїх користувачів експрес-інформацію “За тебе, Рідна Україно, помолюся…” за виставкою-календарем ”Палітра ювілейних і пам’ятних дат”.

Презентуючи користувачам бібліотеки непересічну постать Августина Волошина – педагога, ученого-філолога, журналіста, просвітителя, громадсько-політичного, церковно-релігійного діяча, греко-католицького священика, бібліотекар наголосила, що він є, без сумніву, одним із найшанованіших закарпатців, який у 1938-му був прем’єр-міністром автономного уряду Карпатської України, у 1939-му став президентом цієї держави, а також мав вплив і на міждержавному рівні.

Бібліотекар коротко познайомила присутніх із біографією, політичним життям, просвітницькою діяльністю Августина Волошина, зокрема, вона підкреслила, що уже в 1915 році, ще до розпаду Австро-Угорської монархії, він дотримувався орієнтації на Україну. Після входження історичного Закарпаття під назвою “Підкарпатська Русь” до складу Чехословацької Республіки (1919 рік) розпочався наступний етап політичної діяльності Августина Волошина. Упродовж 20-30-х років ХХ століття він був одним з найуспішніших партійних діячів і найстабільнішим партійним лідером міжвоєнного Закарпаття. Політичний професіоналізм Августина Волошина проявився і наприкінці 1938 року, коли відбувалася трансформація всієї політичної системи Чехословаччини. Проголошуючи, як прем’єр другого автономного уряду, “Маніфест Уряду Карпатської України до всіх громадян Карпатської України”, він закликав до єднання всіх, кому небайдужа доля рідного краю. І 22 листопада того ж року край отримав таки автономні права, що сприяло дальшій державотворчій діяльності закарпатських українців. У ніч з 13 на 14 березня 1939 року Угорщина, за підтримки гітлерівської Німеччини, розпочала війну проти Карпатської України. Волошин віддав наказ видати резервну зброю Карпатській Січі. 15 березня 1939 року було першим і останнім днем для існування незалежної республіки Карпатська Україна. Засідання Сойму проходило вже під гуркіт зброї угорської армії, яка розпочала воєнну окупацію Карпатської України. Сойм проголосив повну державну самостійність, ухвалена парламентом конституція Карпатської України визначила назву держави – Карпатська Україна, державний устрій – президентська республіка, державну мову – українська. Державним прапором та гімном республіки були визнані синьо-жовтий стяг і український національний гімн “Ще не вмерла України…”. Герб – червоний ведмідь на лівому срібному півполі й чотири сині та три золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі. Президентом Карпатської України було обрано Августина Волошина, а уже 18 березня більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами.

16 березня року урядовці на чолі з Волошиним емігрували автомобілем через Румунію до Югославії. Подякувавши тамтешнім українцям за підтримку національно-визвольних змагань закарпатських українців, Августин Волошин виголосив звернення, в якому були такі слова: “Високо тримаймо національний прапор, а воскресне Україна!”.
Особливу увагу бібліотекар звернула на просвітницьку діяльність Августина Волошина. Він писав і видавав книги, шкільні підручники. Робив це, як правило, за власні кошти. Сьогодні відомо, що Августин Волошин є автором 42 книг, в тому числі цілої низки популярних і політичних праць. Як письменник, видавав окремі свої твори під псевдонімами. Найбільш поширені з них – Іванович і Андрій Верховинський. Наприкінці 1930-х років, в часи існування Карпатської України, в усіх районах, де проживало українське населення, діяли українські школи. Все це було доказом що українська ідея, українська мова перемогли. І Августин Волошин відіграв у цьому значну роль.
19 липня 1945 року на 72-му році життя завершив свій земний шлях о. Августин.Завершив не в оточенні рідних і друзів, численних прихильників його таланту, а в московській неволі.
У травні 1945 р. заарештований радянськими спецслужбами СМЕРШ
Перебування в тюрмі негативно впливало на нервову систему ув’язненого. На час арешту йому вже виповнилося 70 років. Перший допит Августина Волошина був проведений 22 травня, після чого послідували наступні – 24 травня, 5, 9, 12, 14, 19 і 20 червня 1945 року. На останньому допиті йому було зачитано постанову про оголошення звинувачення. Помер Волошин у московській Бутирській в’язниці 19 липня 1945 року. За офіційною версією — від паралічу серця.
Та пам’ять про велику людину вбити не змогли, повернулася вона до нас разом із здобуттям Україною Незалежності, тож пам’ятаймо завжди Президента Карпатської України, президента одного дня, який змінював історію Закарпаття.

Захід проведений для широкого кола користувачів. Відповідальна – Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top