Експрес-знайомство з країною  Китай “Драйвер глобалізації!!? Чи знаєте ви Китай?”

3 січня 2019 року о 15:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) відділу обслуговування ЦБ Івано- Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулось експрес-знайомство з країною Китай “Драйвер глобалізації!!? Чи знаєте ви Китай?”(2019 рік – рік Китаю в Україні та до відзначення 25 років встановлення дипломатичних відносин Україна – Китай (4-го січня).

Знайомлячи користувачів бібліотеки з країною Китай – державою водночас старовинною та сучасною, бібліотекар наголосила, що 4 січня Україна і Китай відзначать 25 років встановлення дипломатичних відносин. Але історія знає й давніші стосунки? Є надзвичайно цікавий історичний факт, про який мало хто знає: перша згадка про українців у Китаї зазначається в літописі Юань-Ши. Там йдеться про те, що при імператорі Хубілаї (монгольському засновникові династії Юань) була… руська сотня. Тобто наприкінці XIII століття у Піднебесну потрапили кияни, які служили в гвардії китайського імператора. Тому наші контакти між культурами справді дуже давні.

Але, на превеликий жаль, нині в Китаї погано знають або взагалі нічого не знають, хто такі українці, як ми живемо. На щастя, тамтешні мас-медіа вже перестали писати про Україну як державу пострадянського простору й подають нас як країну європейської цивілізації. Але й в Україні дуже рідко пишуть про те, що відбувається у КНР, як живе народ, що таке китайська культура, економіка, освіта. Якщо сьогодні розпитати людей “Що ви знаєте про Китай?”, то почуєте щось про Джекі Чана або драконів.

А що насправді варто знати?

Передусім, Китай – країна з другою економікою світу, яку називають драйвером глобалізації. Об’єм зовнішньої торгівлі КНР за рік становить приблизно 3,95 трильйона доларів! Важливо й те, що КНР – одна з найбільших країн-інвесторів світу. Сьогодні в Україні одне із найголовніших завдань – економічний розвиток, а отже інвестиції нам знадобляться. Китай охоче вкладає гроші в агропромисловий комплекс і створення підприємств, де виготовляють продукцію для подальшого експорту до ЄС. І ця країна зацікавлена в партнерстві з нами, адже сприймає Україну, як першу на шляху з Азії до Європи.

А ще, бібліотекар акцентувала на на тому, що Китай слушно вважається найцікавішою з погляду туризму країною світу. І це не дивно! Вік китайської цивілізації налічує не одне тисячоліття, а крім того, держава володіє різноманітними природними ландшафтами, зумовленими розмаїттям клімату та рельєфу. В Китаї збереглося немало пам’яток старовини, що мають багатотисячолітню історію. З них 40 уже внесені до Списку всесвітньої природної та культурної спадщини ЮНЕСКО.

Чого тільки немає в цій унікальній країні! Тут і найграндіозніша споруда на планеті – Велика китайська стіна, і затишні пляжні острови Хайнань, і горді хмарочоси Шанхая, і стародавні монастирі Тибету, що випромінюють мудрість і спокій. Ліпше пізнати Китай допомогла бібліотекарям активістка бібліотеки, яка кілька років проживала і працювала в цій надзвичайно цікавій країні Наталя Команяк. Вона розповіла, що дні, проведені нею в Китаї, сповнені незабутніх радісних емоцій з безліччю блискучих вражень, викликаних своєрідністю східної культури, яскравими видовищами та мальовничими краєвидами і залишились виключно приємні спогади. А в подарунок на згадку про цю дивовижну країну п. Наталя залишила книгу китайською мовою. І згадалась філософія Піднебесної: “Живи повнокровним життям щомить, і майбутнє подбає про тебе саме”. Правда з однією поправкою – ми самі повинні цього хотіти і докладати максимум зусиль. Не посперечаєшся, сам Китай є тому підтвердженням. Бібліотекар запросила до ближчого знайомства з країною через книги і враження ваші будуть ще яскравіші.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів. Відповідальна за проведення Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top