Екофоторепортаж “Ця красива блакитна планета: природа очима фотографа”

“Природа!!! Така незбагненна та досконала, навчає гармонії, надихає та дивує.
Природа для фотографа – джерело барв, ідей, нових світлин…”
Мар’яна Сурмачевська

“У фотографа незвична професія: він знаходить щось перш,
ніж люди встигнуть це втратити”

Франк Карсон

5 лютого 2018 року о 16:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради користувачі бібліотеки та жителі міста змогли долучитися до перегляду екофоторепортажу “Ця красива блакитна планета: природа очима фотографа”.

Мета проведення даного заходу – звернути увагу користувачів бібліотеки та жителів міста на проблеми екології, спонукати їх полюбити природу, постаратися зберегти планету красивою і неповторною, а також зацікавити бібліотекою, книгою, заохотити до читання через незвичні форми роботи.

Чудеса навколо нас!!! Однак, у більшості випадків ми навіть не помічаємо їх. На щастя, світ повний людей, які готові зробити все, щоб показати нам цю красу. Як фотографи, вони присвячують свій час і всі свої навички, щоб захопити самі чудові моменти природи і зберегти їх у світлинах разом із своїми ж емоціями, спогадами та настроєм.Свої авторські екологічні світлини для екофоторепортажу представили три фотографи, а саме:

  • фотограф, член спілки фотографів України, а також поет – Мар’яна Сурмачевська (м. Івано-Франківськ);
  • фотограф-аматор, художник, поет – Зоря Рей (м. Івано-Франківськ);
  • фотограф-аматор, історик, етнограф, старовір та пластун – Борис Явір (м.Тернопіль).

У кожного із них своя призма сприймання природи, індивідуальне її бачення, тому і світлини їхні яскраві та неповторні. Один фіксує певні явища природи: стихію вогню, землі чи води, підкреслюючи, незбагненність краси природи в найменшому листочку, льодовій бурульці чи яскравій феєрії багаття (Б. Явір). Інший схвильовано і трепетно помічає ніжні краплинки води на пелюстках півоній після дощу, освітлені теплим сонячним промінчиком, ранкові осінні тумани, схід та захід сонця, відблиски його на воді, любить доповнювати композицію природи міфічними чи казковими героями, наприклад, тендітна принцеса біля лебедів чи мавка в дуплі старого дерева… .( М. Сурмачевська). А хтось глибоко зосереджений на найменшому відображенні листочка чи дерева в воді, помічає найменші деталі, пильно вдивляється у мерехтливий світ, фіксуючи свою увагу на відчуттях і через фотографії передає нам свій настрій та атмосферу місця, де знаходився і ми попадаємо на справжнє свято таїнства краси природи (З. РЕЙ).

Відвідувачі заходу із задоволенням роздивлялися світлини представлені як у приміщенні бібліотеки, так і на бібліотечних вітринах, їх зацікавили вдалі моменти, увіковіченні у фото, немов одвічне єднання людини і природи. А яке захоплення викликала розповідь, присутньої на заході, Мар’яни Сурмачевської!!! Вона стверджувала, що природа – невід’ємна частина нас і тільки від нас, людей, залежить її стан… Від її емоцій в очах запалювався вогник трепетного передвістя, який передавався і слухачам, зокрема, Оксані Домашевській, Тетяні Чернишовій та іншим.

Фотоекспозиція діятиме в бібліотеці до 12.02. Екофоторепортаж надихнув працівників абонементу ЦБ і надалі проводити неординарні заходи для зацікавлення бібліотекою, для підвищення її авторитету, заохочення до книги і читання.
Захід проведений для широкого кола користувачів. Відповідальна- Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top