Духовно-народознавчий бібліоетюд “Свята Трійця, оселю заквітчай – душу оновляй”

5 червня 2017 року о 12:00 на абонементі ЦБ (вул.К. Данила, 16)  працівники  вітали своїх користувачів духовно-народознавчим бібліоетюдом “Свята Трійця, оселю заквітчай-душу оновляй”, з нагоди великого Троїцького свята, яке ще називають П’ятидесятницею, Зеленими святами. Розпочався захід молитвою до Святого Духа “Царю Небесний…” Звертаючись до присутніх, бібліотекар повідомила, що зміст Християнської Трійці відповідає розповіді новозавітньої  книги “Діяння святих Апостолів”, де йдеться, що свято встановлене на честь зішестя Святого Духа на Апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови й ними говорити, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу Трійця вважається днем народження християнської церкви.  Це свято відзначають на 50-й день після Пасхи (цього року випадає на 4-те червня). Бібліотекар також наголосила. що у традиціях Зелених Свят в Україні відчувається відгомін стародавніх вірувань наших предків, які намагалися захистити квітучі ниви від дуже небезпечних у цей час духів, мавок, русалок, що могли зашкодити майбутньому врожаю. А ще до цього свята люди прикрашають свої житла клечанням- зеленими гілками липи, клена…,а підлогу встеляють запашними травами- любистком, м’ятою, татарським зіллям.

Інформацію про свято Трійці бібліотекар підтвержувала представленими книгами:

Воропай О. Звичаї нашого народу; Лозко Г. Українське народознавство; Пізнай свій обряд; Скуратівський В. Берегиня; Український народний календар; Українці: Свята. Традиції. Звичаї. Також використовувались матеріали статті Негрій Т. “Прилетіло літечко, на рожевих крилечках”(ж-л “Берегиня”) та “Гуцульський календар 2017”.

Кожен, хто завітав у цей день до бібліотеки, зміг духовно очиститися, приєднавшись до відзначення великого християнського свята, яке знаменує завершення весняного і початок літнього календарного циклу. У народі говорять: “ Зелені Свята відкривають ворота справжнього літа”. А ще кажуть:”Трійця багата трьома святами: квітами, травами, та рум’янним літом”.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів і учить нас розуміти, цінити, любити та зберігати наш прегарний обряд та світлу традицію нашої церкви.

Відповідальна- завідувач відділу обслуговування ЦБ Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top