Духовно-етнографічна панорама “Свято торжества Святої Трійці”

Свято Трійці – одне з найбільших і найшанованіших християнських свят. Воно містить велику кількість традицій святкування як дохристиянських, так і християнських.

12.06.2019 року о 10.00 в читальному залі ЦБ (вул. П.Орлика,5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася ознайомча екскурсія по бібліотеці зі студентами 3-го курсу 21-М групи спеціальності “Менеджмент” Івано-Франківського коледжу Львівського національного аграрного університету, куратор групи  Брус Любов Петрівна. Надія Каретнікова познайомила студентів із структурними відділами читального залу ЦБ, фондом та особливостями роботи. Провідний бібліограф, Ірина Домбек підготувала стислу і змістовну інформацію про систематичний каталог, систематичну картотеку журнальних і газетних статей., про вимоги до складання списків літератури до курсових робіт і рефератів. Працівник відділу АБІС  Марія Ляхович презентувала сайт Івано-Франківської МЦБС та розкрила суть його наповнення. Присутні зацікавлено знайомилися з матеріалами бібліотечної виставки напередодні Зелених свят.

13.06.2019 року о 13.00 в читальному залі ЦБ (вул. П.Орлика,5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася духовно-етнографічна панорама “Свято торжества Святої Трійці”.

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова розповіла про особливості святкування Трійці і зокрема зазначила: “Число 3 у християнстві має дуже велике значення. Власне свято Трійці стверджує й оспівує триєдність Всевишнього Бога: Бога Отця  Творця Неба і Землі, Бога Сина і Святого Духа. У Священному Писанні говориться, що ми сповідуємо Трійцю єдиносущну і нероздільну. Єдиносущну  це означає, що Отець, Син і Святий Дух  три самостійні Божественні образи, володіють всіма Божественними досконалостями, але це не три особливі окремі сутності, не три Боги, а Єдиний Бог. Вони мають єдину і нероздільну Божественну суть. Трійця відзначається три дні  у неділю, понеділок та вівторок. У неділю у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих служб в році, а після Божественної літургії відбувається вечірній молебень у пам’ять про поблажливість Святого Духа на учнів Ісуса. У понеділок, одразу після Трійці, православні віряни відзначають День Святого Духа. Зішестя Святого Духа це — наче вінець і завершенням викупительного подвигу Сина Божого”.

Захід дав можливість дізнатися багато цікавого та корисного про тисячолітні традиції і обряди наших пращурів, деякі з них були втрачені і призабуті, деякі були змінені або спрощені, але народна пам’ять все ж таки зберегла бодай елементи і головні атрибути Зелених свят.
Відповідальна за проведення заходу Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top