Дайджест колядок “Україна колядує, колядує вся земля…”

Віншую Вас в коляді,
Проживайте в гаразді
Без клопоту, без біди
До другої коляди.

09 січня 2018 року о 13:00 на абонементі ЦБ (вул.К.Данила,16) Департаменту культури міської ради відбувся дайджест колядок “Україна колядує, колядує вся земля…”, яким бібліотекарі представили книги і друковану продукцію з колядками із фондів бібліотеки.
Бібліотекар розповіла про святкування різдвяно-новорічних свят в нашому прикарпатському краю, про виникнення колядок, які увібрали в себе все краще з календарних обрядів нашого народу, коріння яких у сивій давнині. Вона підкреслила, що самобутність Української колядки в тому, що вона гармонійно поєднує давнє і нове, загальноукраїнське і національне, релігійне і світське.

Коляда…Коляда..Коляда – співана-переспівана славними прадідами і батьками. А чи знаєте Ви, що колись коляда була заборонена? Наші дідусі та бабусі, навіть наші батьки передавали колядки усно, з уст в уста, та тільки тим, кому можна було довіряти. Саме їм, треба віддати належне слово пошанування, людям, які зберегли в своїй пам’яті десятки колядок від зникнення в атеїстичну радянську негоду, коли заборонялося славити ім’я Боже, а у різдвяних колядках душа людини цілковито звернена до Бога, творить йому хвалу. Сьогодні ми можемо вільно ширити різдвяні пісні-колядки та українські традиції – вертеп та свято Маланки, насолоджуючись перлинами душі народної. Цього дня користувачі бібліотеки разом із бібліотекарями згадували улюблені колядки своїх родин і колядували, колядували, колядували…

Доповненням до дзвінкої коляди був вертеп у виконанні молоді виваженого слова Церкви Різдва Христового, які завітали до бібліотеки. Вертепне різдвяне дійство з колядками, піснями та жартами нікого не залишили байдужими.

Дуже, дуже гарна традиція – українська коляда та вертеп. Тож поширюйте їх і нехай ота коляда зігріває Ваші святочні домівки, наповнює серця новими яскравими барвами, додає сили, віри, наснаги. Бо поки вона лине над землею – не вмирає нескорена українська душа. Колядуйте ж з нами, колядуйте на щастя, на здоров’я, на радість нашого роду та народу!
Веселих свят у своїй Богом даній країні!
Захід підготовлений для широкого кола користувачів. Відповідальні: Кирста О.М. та Данилів Л.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top