Поетична імпреза“Громовицею опалена троянда”

3 січня  2017 року о 14:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано- Франківської МЦБС  Департаменту культури міської ради поетичною імпрезою “Громовицею опалена троянда” відзначили 95 років з дня народження Ольги Стрілець, справжнє прізвище – Стрельцова (1923 – 1974), української поетеси та письменниці.

“ В мене спадок – сузір’я Стрільця, в мене спадщина – рідна земля…”-  такими поетичними рядками Ольги Стрілець бібліотекар розпочала поетичну імпрезу, розпочала знайомство читача з педагогом, кандидатом філологічних наук, поетесою, письменницею, яка була одна із 10 літераторів створення Івано-Франківської Спілки письменників України (10 травня 1971 року).

Бібліотекар коротко познайомила присутніх із її біографією, зокрема, процитувала слова В. Качкана із статті “Поетеса- воїн”, якими підкреслила, що “… по-різному приходять до світлого й величного храму, ім’я якому – Поезія. Одні, знявшись на крила радістю перших надрукованих талановитих рядків, інші , доки потраплять на щасливий і правильний шлях, самотужки шукають отієї незрадливої стезі, по якій можна добратися до секретів поетичної творчості. Визнання до багатьох приходить в час, коли наближається полудень віку. Так і в неї, Ольги Олександрівни Стрілець…” На дорогу письменниці випала війна, а коли вона закінчилася, Ольга Стрілець повернула на дорогу своєї першої мрії- пішла вчитися на мовно-літературний факультет Харківського педагогічного інституту. А, відтак, дорога життя привела молодого філолога у середню школу Станіславова (нині Івано-Франківськ), зокрема, з 1956 року – до середньої школи № 11. Саме з цього року  почалася  і її  літературна праця. Ольга Олександрівна була дуже вимогливою до себе, до кожного слова, що мало друкуватися. Нерідко її невелика кімната на Вовчинецькій вулиці перетворювалася на літературну майстерню: тут “краяли” оповідання й новели, сперичалися, тішилися від прочитаного в періодиці талановитого і щирого поетичного рядка.

Перша книга Ольги Стрілець вийшла у світ 1960 року( ”Дороги”), коли поетесі минуло 37 літ. Через три роки  у Києві була видрукована друга збірка віршів “Мої!” (1963). Потім Ольга Стрілець видає книгу нарисів ”Спасибі, люди!”(Львів,1964),  збірку “Ломикамінь”(1966). “Громовиця”(Ужгород, “Карпати,1972) – лебедина пісня на поетичній ниві Ольги Олександрівни.

Читаючи поетичні рядки Ольги Стрілець, бібліотекар наголосила, що визначальною рисою її стилю є філософське осягнення буття, найрізноманітніших аспектів людського життя. Про щоб не писала, завше керувалася принципами доброго і прекрасного. В пам’яті тих, хто читав поетичне слово О.Стрілець, живе вона – щира, весела, правдолюбна і безкомпромісна.

При підготовці і проведенні поетичної імпрези використана література:

-З поетичної спадщини Ольги Стрілець / / Поезія,- 1980,- №2.- С.88-91;

-Качкан В. Слово про Ольгу Стрілець / /Поезія.- 1980.- №2.  – С.86-87;

-Качкан В. Постаті. Т. 2.- Івано-Франківськ: Місто НВ, 2012.- С.423-424, а також поетичні збірки О. Стрілець, представлені вище.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів. Відповідальна Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top