Година пам’яті “На розпеченім серці реактора”

“Віддаймо шану тим, кого нема
У пам’ятну скорботну для нас мить,
Кого забрав Чорнобиль, як війна,
За ким серденько батьківське болить…”
(Н.Мартинець)

Screenshot_326.04.2016 року о 14:00 год. працівники краєзнавчого відділу ЦБ (вул. Г. Мазепи, 3) провели годину пам’яті “На розпеченім серці реактора”, до 30-річчя аварії на ЧАЕС.

Чорнобильська катастрофа – екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції 26 квітня 1986 року.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США та на території Білорусії. Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоров’я людей досі важко – тільки від раку, який спричинила велика доза радіації, померли від 4000 до 200 000 тис. людей. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 тис. осіб, насамперед, ліквідатори катастрофи. Від 15 до 30 тисяч людей згодом померли через опромінення радіацією.

Працівники відділу краєзнавства ЦБ вшанували пам’ять загиблих молитвою та хвилиною мовчання. Бібліотекарі зачитували вірші Ліни Костенко і Нестора Мартинця. На заході була представлена тематична полиця “Чорнобиль, Чорнобиль – хрест України ”.

Матеріал підготувала зав. відділу краєзнавства ЦБ Паркулаб Г.А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top