“Відомий і незнаний Пантелеймон Куліш”

7.08.2019 року  о 13:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) МЦБС  Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся ювілейний вернісаж  “Відомий і незнаний Пантелеймон Куліш”, присвячений 200-річчю від дня народження Пантелеймона Куліша.

У вступному слові бібліотекар читального залу Казакова Ірина коротко  ознайомила присутніх з біографією видатної постаті та наголосила: “П. Куліш – це надзвичайно складна натура, палка в почуваннях і холодно-розсудлива в практичному житті, зіткана з суперечностей…” 

   Пантелеймон Куліш – видатний діяч в історії української культури. Він залишив значну спадщину як прозаїк, поет, драматург, історик, критик, фольклорист, етнограф, мовознавець  та перекладач з іншомовних літератур. З його ім’ям пов’язано створення в українській літературі першого історичного роману “Чорна рада”, написання історичних поем, драм, ліричних поезій та творів у інших жанрах. Пантелеймон Куліш відіграв значну роль  в організації видавничої справи.

   Пантелеймон Олександрович Куліш все своє життя і натхненну працю присвятив процвітанню Вітчизни. Він щиро вірив, що незабаром “настане час, коли  імена великих наших лицарів знову підуть поміж народом…, і ні одне серце по всій Україні не залишиться спокійним при голосі пророчого співця, все оживе, все сколихнеться, відчує Україна свої моральні сили і оновиться…”

  Доповненням до заходу стала бібліотечна виставка “Апостол української ментальності”.

Відповідальна за підготовку та проведення бібліотекар Казакова І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top