Вшанування історичної постаті “Корона і слава Данила Галицького”

(7 жовтня 2018 року – 765 років від дня коронації в Дорогичині Данила Галицького (1253 р.)
“Прислав папа послів достойних, що принесли (Данилові) вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: “Сину! Прийми од нас вінець королівства”


8 жовтня 2018 року о 15:00 працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради історичною посвятою “Корона і слава Данила Галицького” вшанували постать Данила Галицького з нагоди відзначення 765 років від дня його коронації в Дорогичині ( 7 жовтня 1253 р.).

Презентуючи величну постать Данила Галицького, бібліотекар підкреслила, що все своє життя він поклав на вівтар відновлення цілісної давньоруської держави: реформував військо та державний апарат Галицько-Волинського князівства, приборкав бунтівне галицьке боярство, стримував польську та угорську експансію, готувався до боротьби з татарами й шукав союзу із Заходом. Урочиста коронація нового монарха Європи відбувалася в дрогобицькому храмі Пресвятої Богородиці 1253 року, і стала однією з найважливіших та найвизначніших подій середньовіччя в історії нашої країни. Вона зумовила інтеграцією волинської землі, як частини Галицько-Волинської держави, у європейську спільноту. Попри всі припущення, що їх усіляко приводять історики, з певністю можна сказати, що важливим наслідком коронації був факт надбання рівних прав із іншими коронованими особами Європи. Упродовж століття сусіди Галицько-Волинської держави називали її правителів королями Русі, адже наступники Данила Галицького мали усі атрибути королівської влади: корону, скіпетр, королівську печатку, що їх привіз папський посланець. Після смерті Данила Романовича, Галицько-Волинське князівство ще століття зберігало свої державницькі та культурні традиції поки не втратило незалежність і не потрапило під контроль Польщі та Литви.

Родзинкою заходу став той факт, що вшанування історичної постаті проходило як в приміщенні бібліотеки, так і біля пам’ятника Королю Данилу Галицькому (вул.К. Данила, 11) і прості перехожі зацікавлено зупиняючись, знайомились із книгами
та дякували бібліотекарям за цікаві факти з життя та коронації Данила Галицького, а ті з радістю запрошували всіх записатись в бібліотеку та глибше ознайомитись із даною темою.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів. Відповідальні – Лисенко Л.С., Микитюк У.С. Інформацію підготувала Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top