“Вулиця Пилипа Орлика: у вимірі епох та особистостей”

Вже стало доброю традицією щороку у травні святкувати День міста. В ці дні наше місто потопає в океані позитиву і радості, святкова феєрія захоплює мешканців міста та гостей,  калейдоскоп подій вражає розмаїттям та креативом.

У вимірі часу й подій Івано-Франківськ залишається незрівнянною перлиною Прикарпаття. У ньому живе дух нескореного Довбуша й полум’яного Франка. Воно вабить тінистими липовими алеями, іскристою прохолодою фонтанів, неповторними виробами ковальського мистецтва та яскравим етнічним колоритом. Кожна вулиця нашого міста має свою неповторну історію, сповнену промовистими подіями та неординарними особистостями.

Працівники бібліотеки беруть активну участь в святкуваннні та урочистостях до Дня міста. 7.05.2018 року о 13.00  в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся історико-мистецький екскурс “Вулиця Пилипа Орлика: у вимірі епох та особистостей”. Програма заходу була насиченою та динамічною. Бібліотекар читального залу Світлана Балабан вітала присутніх з Днем міста  та запросила в незабутній історико-мистецький екскурс.

У форматі професійного відео “Вулиця Пилипа Орлика” (програма “Вулиця” ОТБ “Галичина”) журналіст Іван Нікітін захоплююче розповідав про історію та сучасність цієї маленької затишної вулиці.

Вулиця  – це не тільки будинки, архітектурні та меморіальні споруди, це і особистості, життя яких нерозривно пов’язане з вулицею… Пилип Орлик, Володимир Грабовецький, Володимир Матіїшин, Михайло Головатий… Вони в різні періоди  жили чи в силу своєї діяльності були пов’язані з вулицею Пилипа Орлика, залишили свій слід в історії нашого міста.

Незаперечна знаковість в історії постаті Пилипа Орлика,   надзвичайно важлива для вітчизняного державотворення Конституція Орлика. Багато маловідомих фактів з життя Пилипа Орлика розповів гостям свята професор Галицької академії Гах Йосип Михайлович. Старший науковий співробітник кімнати-музею академіка В.В.Грабовецького Володимир Бакала  презентував увазі присутніх відео та цікаву інформацію про життя і діяльність академіка, прокоментував його величезний науковий доробок, безцінні книги та видання…

Вдало підібраний Зоряною Петрик  відеоряд “ Івано-Франківськ: минуле,сучасне, майбутнє”викликав  зацікавленість та коментарі учасників заходу.

Розгорнута  виставка “Івано-Франківськ: місто мрій і надій ”  була доречним доповненням екскурсу.

Захопила гостей заходу тематична концертна  програма. З Днем міста їх вітали муніципальний колектив ЦНД тріо бандуристів “Намисто” (художній керівник Надія Нестерук); гітарист, композитор, викладач гітари музичної школи №3 ім. А. Кос-Анатольського Фреїв Андрій Тарасович. Багато позитивних емоцій викликали  лірічні переспіви Лесі Федунків, декламація авторської поезії Ірини Тарновецької-Мороз, Юстини Лялик, Андрія Гелети. Протягом заходу звучали аудіозаписи з диску Мирослава Петрика “Торкніться струн душі моєї”.

В цей день  бібліотекарі вручали мешканцям та гостям свята  ексклюзивні вітальні листівки та флаєри. У заході взяли активну участь представники клубу “Людей золотого віку”. Їх спілкування продовжилося за дружнім чаюванням, щирими розмовами та піснями…

Захід дав можливість дізнатися багато цікавого та корисного про вулицю Пилипа Орлика , оновити в пам’яті історичні події, переосмислити реалії сьогодення, ознайомитися з видатними людьми Івано-Франківська й України.

Відповідальні за проведення заходу Світлана Балабан та Ірина Тарновецька-Мороз.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top