«Вона серця палила всім»

“Про неї слово талант – дуже слабеньке слово. Це геній сцени”.

Іван Карпенко-Карий

 

4 серпня 2019 року о 14:00 в бібліотеці-філії №6 (Вовчинецька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся захід – 5 хвилин з мистецтвом «Вона серця палила всім» до 165-и річчя з Дня народження Марії Заньковецької.

Працівники бібліотеки розповіли про справжню окрасу національної сцени і зірку театрального простору на зламі XIX-XX ст. –  Марію Заньковецьку. Вона увійшла в історію театру як видатна українська трагедійна актриса і саме їй вдалось, у створюваних сценічних образах, стати символом української жінки.

Також, бібліотекарі розказали про важливі дати та факти із життя талановитої актриси. В десятирічному віці почала навчання у Чернігівському пансіоні Осовської та в консерваторії у Хельсінкі (за іншими даними – філія Петербурзької консерваторії в Гельсінгфорсі). Сімнадцятирічною Марія стала дружиною артилерійського офіцера Хлистова й опинилася в Бессарабії, у фортеці Бендери. У цей час вперше зустрілася з Миколою Тобілевичем. 1876-го вийшла на сцену ніжинського театру. Саме в Ніжині вона мешкала протягом 1902–1924 року. 27 жовтня 1882 у міському театрі Єлисаветграда (нині Кропивницький) під орудою Марка Кропивницького розпочався творчий шлях видатної української актриси. Вперше на професійній сцені вона зіграла роль Наталки Полтавки. Пізніше Марія Заньковецька працювала в найпопулярніших і найпрофесійніших українських трупах, найкращими її ролями були: І.Котляревського (Наталка «Наталка Полтавка»), Т.Шевченка (Галя, Ярина «Назар Стодоля», «Невольник»), Панаса Мирного (Наталя «Лимерівна»), Марка Кропивницького (Олена, Оксана, Зінька  «Глитай, або ж павук», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Дві сім’ї») та ін. В її репертуарі більше 30 ролей на сцені. Це переважно драматично-героїчні персонажі. Маючи чудовий голос — драматичне сопрано, незрівнянно виконувала у спектаклях українські народні пісні. Була серед засновників театру Миколи Садовського в Полтаві. Домагалася відкриття в Ніжині стаціонарного державного театру. 1918-го вона організувала народний театр «Українська трупа під орудою М. К. Заньковецької». 1922-го, їй першій в Україні, уряд присвоїв високе звання Народної артистки республіки.

Актриса створювала образи, проникнуті справжнім драматизмом. Вона уславляла своєю грою звичайних простих людей, розкриваючи безмежність їхніх душ.

До заходу була оформлена книжкова виставка «Акорди вселюдської шани». На ній були представлені книги для різної категорії читачів, що дало змогу детальніше познайомитися із життєвим і творчим шляхом видатної Українки.

Вагомим, пізнавальним доповненням була віртуальна виставка, з якою Ви можете ознайомитись переходячи на це посилання:

https://library.vspu.edu.ua/vistavki/zankovecka/zankovecka.htm

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top