Виставка-спогад «І постала ЗУНР…»

Перший день листопада 2018 року був, є і залишиться в житті українського народу  однією з найбільших історичних подій. У 1918 році, в ніч з 31.10 на 1.11. Українська Національна Рада взяла владу до своїх рук у Львові. Після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла українська держава –  Західноукраїнська Республіка.

До 100 річниці створення ЗУНР в бібліотеці-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 1.11.2018 року було організовано виставку-спогад «І постала ЗУНР…», на якій представлено багато цікавих вітчизняних і діаспорних видань з історії ЗУНР. Бібліотекар познайомила користувачів з перебігом революційних подій того періоду на теренах нашого краю, розкрила основні аспекти минулого ЗУНР – від передумов, революційного зриву, до національних, економічних, соціальних і культурних процесів, розповіла про діячів листопадевого зриву.

Ця виставка була презентована під час літературно-музичної композиції «Ми встали тоді, і ми будемо вічно» в МНД (вул. Вовчинецька, 188).   Особливу увагу привернули книги «Західно-Українська Народна Республіка. 1918 – 1923». Документи і матеріали у 5-ти томах “; П. Арсенич «Станіславів – столиця ЗУНР»;  Д. Юсип «Засурмили сурми, труби…» і інші.

Досвід становлення Західноукраїнської Народної Республіки має бути повчальним для нас, бо через брак рішучості, знань і дипломатичної гнучкості керівництву ЗУНР не вдалося закріпити свій успіх.

     Історія ЗУНР була недовгою, але героїчною і ще раз підтвердила прагнення українців мати власну державу.

Події того часу тісно перегукуються з теперішніми, коли народ прагне бути вільним, а Україна неподільною.

Відвідувачі, незалежно від віку, цікавились представленим матеріалом.

Відповідальна Подолецька Г.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top