Виставка-знайомство “Письменники-юристи”

11 грудня 2019 року у  бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради розгорнуто виставку-знайомство “Письменники-юристи” (до Дня прав людини).

10 грудня 1948 року ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Вона стала першим універсальним міжнародним актом з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості – рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші. 

Бібліотекар розповіла, що юридична освіта та юридична професія були популярні в усі часи. Завжди вважалося престижним віддати свою дитину у навчальний заклад вивчати право, іноді всупереч її бажанням. Часто людина сама йшла освоювати юриспруденцію та згодом розуміла, що професія юриста її не приваблює та її призначення зовсім в іншому. Ось тільки невелика частка відомих митців, які намагалися стати юристами, а стали письменниками: Г. Г. Маркес, Ф. Кафка, Т. А. Гофман, М. Метерлінк, П. Меріме та ін. От, наприклад, Франція подарувала світу цілу плеяду юристів-невдах, які стали блискучими письменниками: Вольтер, Ж.-Б. Мольєр, Г. Флобер, О. Бальзак. А також Ж. Верн під тиском батька-адвоката починав вивчати юриспруденцію в Нанті. Продовжував навчання у Парижі, отримав ступінь ліценціата права. Ще М. Пруст (1871-1922) – один з найбільш значних письменників та філософів ХХ сторіччя. Вчився на юридичному факультеті Сорбони, проте курсу не закінчив. Основним твором є роман «В пошуках втраченого часу». 

Не можна не згадати найвидатнішого письменника Англії – Чарльза Діккенса. Вже в 15 років Діккенс пішов працювати писарем у адвоката. В багатьох творах він буде описувати адвокатів та суддів. Інший не менш відомий англійський письменник Вальтер Скотт – основоположник жанру історичного роману, спробував піти батьківським шляхом. У 1786 році він вступає учнем до адвокатської контори свого батька. А ще через кілька років починає вивчати право, готуючись стати адвокатом. Та отримавши юридичну освіту, Вальтер Скотт стає не правником, а автором історичного роману про доблесного лицаря Айвенго.

Так само закінчив юридичний факультет Единбургського університету Роберт Луїс Стівенсон – англійський автор пригодницьких романів і повістей, найвідоміший серед яких – «Острів скарбів».

Щодо українських письменників, то найвідомішими юристами були: М. Черемшина (справжнє ім’я: Іван Юрійович Семанюк) – український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права. Своєю творчістю вніс свіжий струмінь в українське слово, новелістичну прозу західноукраїнського письменства; Л. Мартович (справжнє ім’я: Олекса Семенович Мартович) –  український письменник, правник і громадський діяч, доктор права. А. Чайковський — український письменник, громадський діяч, доктор права, адвокат. По закінченню гімназії вступив на філософський факультет Львівського університету, згодом перейшов на юридичний факультет. Склав суддівський іспит і відкрив власну адвокатську канцелярію. А також Чубинський, Павло — український етнолог, фольклорист, поет, громадський діяч, автор слів Гімну України 1861 року захищає в Петербурзі дисертацію «Нариси народних юридичних звичаїв і понять з цивільного права Малоросії» і здобуває науковий ступінь кандидата правознавства. Тепер маємо неоціненний літературний скарб, який читали і читатиме ще не одне покоління людей.

Підготувала Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top