“Булінг в школі: в чому корінь зла” (багатоаспектний аналіз проблеми)

Навчальний рік набирає обертів і, готуючи дитину до школи, батьки думають про форму, портфель, зошити і рідко переймаються питанням її захисту. Тому працівники соціальної служби, бібліотекарі, вчителі та інші повинні активувати свою роботу. Україна – один зі світових лідерів за рівнем проявів агресії підлітків, а саме: насильства та жорстокості відносно окремої дитини не тільки вдома, а й в школі, на вулиці, на роботі, в соцмережах.

Булінг, мобінг, кібербулінг – це актуальна проблема суспільства, яка замовчується. Дитина потерпає від принижень та насильства. Страх… Страх володіє живою людиною, жертви не наважуються діяти – приховують свої проблеми… Вони бояться бути собою. І потім ми дивуємося звідки стільки тиранів, хворих…?

12 вересня 2018 року о 14:00 бібліотекарі читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели засідання правового клубу “Діалог” “Булінг в школі: в чому корінь зла” в ЗШ І-ІІІ ступенів № 4 м. Івано-Франківська (вул. Південний бульвар, 24).

Керівник правового клубу Майя Шегда у співпраці з начальником відділу правової роботи, правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Ярославом Левкуном, начальником відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції Івано-Франківська Христиною Максимчак та інспектором патрульної поліції Івано-Франківська Тамілою Кульпа розповідали старшокласникам про існуючу проблему.
Булінг – це соціальна та психологічна проблема, яка існує дуже давно і з кожним роком збільшує оберти, приймає більш сучасні форми та стає жорстокішою. Найголовніша проблема булінгу – страх, мовчання та безпорадність, правова неграмотність, відчуття беззахисності з боку батьків та правоохоронних органів… “, – наголосила бібліотекар читального залу Майя Багратіонівна.

Ярослав Антонович робив акцент на правові аспекти законів України «Про охорону дитинства», «Про освіту». Він наголосив:“10 липня 2018 року внесені зміни в Кодекси України про адміністративні та кримінальні правопорушення, щодо протидій булінгу. За ст. 173-4 будь-які форми булінгу, тобто моральне, або фізичне насильство, агресія, або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення, тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За завдані тілесні ушкодження в процесі шкільного конфлікту відповідальність будуть нести, насамперед, батьки і діти …”.
Учні зацікавлено слухали про нелегку роботу, щодо проявів булінгу не тільки в учнівському середовищі, а і й в сім’ї, найчарівніших патрульних України, лейтенанта поліції Христини Максимчак та інспектора поліції Таміли Кульпи. Вони доступно і легко спілкувалися з дітьми, які в свою чергу розкрилися і розповіли про свої життєві труднощі.
Учасники засідання зауважили, що для розв’язання цієї проблеми треба консолідувати зусилля дітей, батьків, вчителів, психологів у активній співпраці із юристами, правоохоронними органами та соціальними службами.

Організувала засідання бібліотекар читального залу ЦБ, керівник правового клубу “Діалог” Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top