“Батько української прози”

29 листопада українці відзначають 240 річницю від дня народження Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка, першого українського прозаїка, талановитого драматурга, журналіста, літературного критика і культурно-громадського діяча. Григорій Федорович Квітка –  засновник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Твори письменника утверджували високі морально-етичні якості людини з народу, відіграли помітну роль у розвитку української мови. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист виступав в оборону художніх можливостей української літературної мови.

29. 11. 2018 року о 14:30 працівники читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели в рамках виховної години з 6-А класом ЗШ № 4  (вул. Південний бульвар, 24) екскурс в літературну спадщину письменника “Батько української прози”.

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова розповіла про життєвий і творчий шлях письменника,  у своєму виступі відмітила: “ Прозаїк-новатор Григорій Квітка-Основ’яненко перший у світовому письменстві своїми сентиментально-реалістичними творами заявив про народ, до якого був щиро прихильний, і серед нього знаходив, за його ж словами, героїнь у квітках і запасках. Ним були закладені основи нової української прози, введені жанри повісті, оповідання, соціально-побутові комедії. Письменник розробив і утвердив в українській літературі принципи просвітительського реалізму, який у 30-х роках ХІХ ст. став на Україні провідним творчим методом і літературним напрямом. Проза і драматургія письменника мала велике значення для утвердження статусу української літератури серед інших літератур”. Вона заохочувала учнів читати  книги класика, коротко аналізувала окремі твори письменника та яскраві літературні персонажі. Зокрема наголосила, що знання української літератури. зокрема класики є важливою складовою культури кожної особистості, формує моральні та духовні якості молодих людей.

         Учням була презентована однойменна бібліотечна виставка, на якій були представлені такі матеріали:

  • Вільна Я. Гуманізм прози Г. Квітки-Основ’яненка і засади соціодетермінізму в оцінці творчості письменника / Я. Вільна // Дивослово. – 2004.- № 9. – С. 22-30.
  • Гончар О. “Конотопська Відьма”: сучасне прочитання / О. Гончар // Слово і час. – 2008.- № 5. – С.34-40.
  • Лімборський І. Класицизм в українській літературі / І. Лімборський // Дивослово. – 2011. – № 1. – С. 43-51.
  •  Ушкалов Л. В. Григорій Квітка-Основ’яненко[Текст] / Л. В. Ушкалов. – Х. : Фоліо, 2016. – 120 с.
  •  Чопик Р. Квітка-і-Основ’яненко / Р. Чопик // Слово і час. – 2010. – № 4. – С. 46- 56.

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top