«Багатогранна особа в українській культурі»

20.12.2017 р. о 15.00.  в бібліотеці-філії №5 ( вул. Галицька 100) відбувся мистецький портрет «Багатогранна особа в українській культурі», приурочений  до 140 р. від дня народження  Гната Мартиновича Хоткевича, українського прозаїка, драматурга, перекладача, редактора, композитора,  театрального митця, режисера, музикознавця, фольклориста, етнографа, педагога, суспільного діяча, професіонального бандуриста початку ХХ ст.


Доволі не повний перелік регалій  українського сподвижника, які  зовсім невідомі для пересічного українця.  А щодо чеснот, — то любив цей митець найбільше Україну, популяризував і розвивав її музичну, театральну спадщину як у своїй вітчизні так і за її межами. Про що свідчать іменні музичні колективи в Сіднеї (Австралія), Торонто (Канада), численні  школи бандурного мистецтва в діаспорі, засновані на методології і розробці Г. Хоткевича.


Бібліотекар оповідала відвідувачам про мистецькі злети Гната Мартиновича (соліст в хорі М.Лисенка,  гастролі  і лекції про харківську бандуру, робітничий театр…) і цькування його з боку царської, а згодом — і радянської влади, яка нищила все українське.  Користувачі ознайомилися з письменницьким доробком Г.Хоткевича: «Історія України», тетралогія «Богдан Хмельницький», «Авірон», незавершений роман про Т.Шевченка «В сім’Ї геніїв», а також – переглядали світлини з книги  В. Дутчак «Бандурне мистецтво», В.Стефюк “Керманич гуцульського театру”. Демонструючи  авторське  виконання  кобзарських пісень з документальних фільмів «Следовать на север может…», «Гнат Хоткевич», працівник книгозбірні відкрила читачам акторський  хист талановитого митця.
Залюблений в Карпати,  в гуцулів,  Гнат Хоткевич досі ділиться  своїми враженнями  на сторінках  книг «Камінна душа», «Довбуш», серії оповідань «Гірські акварелі», «Гуцульські образки».  А мешканці гір, своєю самобутністю надихнули його на створення Гуцульського театру, феномен якого залишається надалі неповторним явищем в українській культурі.
Варто не лише знати Гната Хоткевича, який пером та бандурою прислужився збагаченню української культури,  а й черпати багатства з криниці його здобутків.
Відповідальна Українець С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top