Акція-застереження “Нікотинова залежність — серйозна небезпека для здоров’я: куріння чи здоров’я — обирайте самі”

Щороку в останній день весни, 31 травня, відзначають Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням. Свято встановлене у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.

Приєднавшись до відзначення Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням, звертаючи увагу на негативні явища у молодіжному середовищі, популяризуючи розвиток фізичної активності та формування здорового способу життя з 28 по 30 травня 2019 року працівники абонементу ЦМБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, провели ряд профілактичних заходів.

Зокрема, 30 травня о 13:00 була проведена акція-застереження “Нікотинова залежність — серйозна небезпека для здоров’я: куріння чи здоров’я — обирайте самі”.
Бібліотекар зауважила, що можливо цією акцією ми допоможемо зменшити поширеність вживання цигарок не тільки серед дітей та молоді, але й серед всього населення України, а ще ми хочемо застерегти від руйнівних наслідків тютюнопаління, згубної звички – однієї з найбільш поширеніших епідемій за всю історію існування людства – нікотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Існує вираз, що «крапля нікотину вбиває коня». Деякі вчені вважають, що ця крапля здатна убити не одну, а трьох коней. Що ж до людей, то смертельна доза нікотину для людини – 50-100 міліграм.

Бібліотекар підкреслила, що не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення. Слід враховувати також тісний зв’язок між курінням та наркоманією – серед споживачів наркотиків близько 85 % тих, хто вже мав чи має досвід паління. Останні наукові дослідження дають підстави стверджувати, що куріння вагітних жінок підвищує ризики розвитку наркотичної залежності у їхніх майбутніх дітей. Вся ця сумна статистика не може не хвилювати. Бібліотекарі закликали завзятих курців відмовитися від такої небезпечної звички, стати здоровішими та бадьорими. На сьогоднішній день написана величезна кількість книг, проте, як кинути курити, розроблено безліч систем і методик позбавлення від цієї згубної звички. Але основним, на погляд бібліотекарів, є усвідомлення завданої собі шкоди і прагнення раз і назавжди позбутися наслідків довгих років цієї залежності.
Під час проведення антитютюнових акцій користувачі мали можливість ознайомитись із висловами відомих людей про куріння, а також листівками-пам’ятками, підготовленими і виданими бібліотекою.
Профілактичні заходи проводились для юнацтва. Відповідальні: Данилів Л.В., Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top